Kultura
0

Predavanje Violete Smijanovske u Mediacentru

Sarajevo-x.com
Nakon uspješnog predavanja profesora Dragana Klaića u aprilu, “AKCIJA Sarajevo – agencija za kulturni razvoj” nastavlja program predavanja i prezentacija u Mediacentru pod nazivom “Nove politike kulture” gostovanjem makedonske kulturne menadžerice Violete Simjanovske, direktorice uglednog Performing Arts Centra Multimedia iz Skoplja. Predavanje će biti održavo u subotu 20. maja u 19:00.

Predavanje će razmotriti kako se u Makedoniji, nakon mnogo napora i inicijativa, diskurs negacije i odsutnost bilo kakve komunikacije (što je bio trend u devedesetim) između vlasti sa jedne strane i nezavisnog kulturnog sektora s druge, postepeno zamjenjivao dijalogom.

Violeta Simjanovska je dugogodišnja direktorica Performing Arts Centra Multimedia u Skopju (www.multimedia.org.mk) i već godinama je ključni akter inicijativa za razvoj kulturne politike u Makedoniji i Balkana. Simjanovska i ekipa okupljena oko PAC Multimedia su jezgro koje godinama propituje veze između umjetnosti i društvenih promjena, koje je iniciralo uspješnu debatu o makedonskoj nacionalnoj kulturnoj strategiji i započelo razvoj lokalnih kulturnih politika. Uz navedeno, PAC Multimedia producira projekte iz oblasti arts&gender i new media arts, a i permanentno stimulira međunarodnu kulturnu razmjenu.

Program je realiziran u sradnji sa European Cultural Foundation Amsterdam/Policies for culture program i Pro Helvetia Sarajevo- Swiss Cultural Programme Bosnia-Herzegovina.