Kultura
69

Predavanje bh. autora: Crtati stripove “zaoprave”

Klix.ba
Francuski institut u Bosni i Hercegovini i udruženje “Drugi ugao” organizuju predavanje profesionalnih strip autora iz Bosne i Hercegovine pod nazivom "Crtati stripove zaoprave".
Učesnici ovog predavanja su strip autori u profesionalnom angažmanu za međunarodne izdavačke kuće: Filip Andronik (crtač na serijalu "Homme de l'année", izdavačka kuća Delcourt, Francuska), Enis Čišić (crtač na serijalu "Avengers", izdavačka kuća Marvel, SAD) i Senad Mavrić (crtač na serijalu "Homme de l'année" i "La machine", izdavačka kuća Delcourt, Francuska).

Ova tri autora, uz Milorada Vicanovića Mazu iz Laktaša, jedini su trenutno angažovani strip crtači iz Bosne i Hercegovine koji crtaju stripove za izdavače iz inostranstva. Oni će posjetiocima predavanja objasniti svoje metode rada, kako su došli do ovih angažmana te kako izgleda raditi na višemjesečnom projektu izrade strip albuma.

Moderator predavanja je strip scenarista i teoretičar Emir Pašanović.

Predavanje će se održati u srijedu, 27. maja u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, adresa Mula Mustafe Bašeskije 21 sa početkom u 18 sati.