Kultura
188

Praznik stripa u Sarajevu: Dolaze najbolji strip umjetnici iz BiH, Hrvatske i Njemačke

Piše: A. U.
Martina Peters
Martina Peters
Udruženje Drugi ugao, u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu i Fondacijom CURE, organizira drugi po redu Stripiti fest, festival devete umjetnosti, koji će se održati u Sarajevu, u periodu od 29. do 31. maja.

Festival je nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH. U okviru festivala bit će otvorena šesta izložba bh. strip autora i autorica te izložba radova o temi "Parodija", za koju je konkurs otvoren do 20. maja.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg Stripiti festa, prvog festivala stripa u BiH, strip entuzijasti iz udruženja Drugi ugao i ove godine će publici kroz tri festivalska dana predstaviti dostignuća u ovoj umjetnosti.

Na tri lokacije u Sarajevu održat će se izložbe i promocije koje će predstaviti presjek bh. strip stvaralaštva nastalog u periodu 2012.-2013. te radove njemačkih i hrvatskih strip umjetnica. Uz diskusije i prezentacije bh. i regionalnih izdanja, svaki ljubitelj stripova će moći naći nešto za sebe.

U Goethe Institutu u Sarajevu, 29. maja u 19 sati, gostovat će autorica stripova Martina Peters. Ona spada među najbolje crtačice manga stripova u Njemačkoj, a slavu je stekla objavljivanjem svojih priča u formi digitalnog stripa. Zajedno sa svojom kolegicom iz Splita Sonjom Gašperov razgovarat će o svojim iskustvima i predstaviti svoja izdanja. Tom prilikom bit će predstavljena i knjiga "Bilo jednom u 21. stoljeću...", koja objedinjuje radove mladih autora inspirisanih modernim bajkama, a koji su pristigli na konkurs Goethe Instituta.

U SARTR-u će se 30. maja u 18 sati održati šesta po redu godišnja izložba bh. strip autora i autorica. Izložba je ove godine, kao i prethodnih, okosnica rada članova udruženja Drugi ugao. Osim presjeka strip djelatnosti u protekloj godini, ovom prilikom će biti izloženi i strip radovi pristigli na konkurs o temi "Parodija".

Posljednjeg dana festivala, 31. maja u 18 sati, u Art kinu Kriterion, festival će, u saradnji sa Fondacijom CURE, ugostiti Sonju Gašperov, jednu od najboljih strip autorica iz Hrvatske. Njeni strip radovi uvršteni su i u antologiju "Ženski strip na Balkanu". Predstavit će svoje dvije knjige "Vučine", koje će svi zainteresirani moći prelistati i kupiti po povoljnim cijenama. Iste večeri u Kriterionu će se održati i Stripiti Party na kojem će nastupiti Audio inFunktion.

"Nažalost, iako je planirano da ovaj festival nastavi uzlaznom putanjom, slab odziv publike i sponzora doveo je do toga da će ovaj festival biti mnogo skromniji od prošlogodišnjeg. Neće biti nekih grandioznih promocija novih strip albuma kao prošle godine, budući da je u toku ovih dana vrlo malo urađeno po pitanju stripa. Mi ćemo predstaviti samo ono što je napravljeno", izjavio je za Klix.ba Filip Andronik iz udruženja Drugi ugao.