Kultura
39

Praizvedba "Hotela Europa": Predstava kao apel Evropi da izmiri svoj dug prema BiH

Piše: E.S.H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Svjetska praizvedba predstave "Hotel Europa" za koju je tekst napisao Bernard-Henri Levy, francuski filozof i pisac, kritičar društva, advokat etike i pravde, istaknuti novinar, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i počasni građanin Sarajeva, bit će urpiličena na daskama sarajevskog Narodnog pozorišta 27. juna u 20:00 sati.

Predstavu je režirao Dino Mustafić, a u pitanju je monolog u pet činova kojeg izvodi Jacques Weber. Svjetska pretpremijera predstave "Hotel Europa", koja govori o odnosu Evrope prema BiH, te svjetska praizvedba ovog teksta će biti u gradu za koji je autor duboko, emocionalno vezan i grad kojem je posvetio ovaj tekst, a to je Sarajevo.

Nakon sarajevske praizvedbe, predstava će 11. jula gostovati u Veneciji, a nakon toga, 9. septembra premijerna francuska izvedba će biti u Parizu.

Predstava kao "dug" Sarajevu i Sarajlijama

"Počastvovan sam što sam u Sarajevu. Prije 20 godina građani Sarajeva su mi učinili veliku čast time što su mi dozvolili da učestvujem u njihovoj borbi za slobodu, za poimanje građanstva i u borbi protiv fašizma i barbarizma. Za mene je rat u BiH rana koja i dalje krvari, rana od koje još uvijek nisam ozdravio. Ovaj tekst je način da ukažem na tu ranu i da vratim građanima ono što su mi dali. To je lekcija hrabrosti koju je BiH dala Evropi", rekao je na danas održanoj press konferenciji autor teksta Bernard Henri-Levy.

Napomenuo je da to što je Sarajevo izabrao za prvu izvedbu ovog pozorišnog komada zapravo prirodna odluka i da ova predstava nije poklon, već dug koju autor osjeća prema Sarajlijma. Govorio je o prijateljstvu sa Dinom Mustafićem kojeg je upoznao u najmračnijim situacijama koje su se desile Bosni i Hercegovini. Njihov prijateljski odnos je zasnovan na zajedničkoj borbi i vrijednostima.

"Počašćen sam što je Dino pristao uraditi ovaj pozorišni komad, a Jaques Weber mi je učinio čast što je pristao na ovu ulogu. On je jedan od najboljih europskih glumaca i čovjek koji u Francuskoj nosi sve vrijednosti koje dijelim sa Dinom Mustafićem. Za mene je on glumac o kojem sam sanjao za ovu ulogu", rekao je Bernard-Henri Levy.

Bosni možda jeste teško, ali Evropi je još gore

Govoreći o odnosu Evrope spram BiH, Levi je rekao da njegov tekst upravo o tome govori, o jednoj Evropi – mašini koja je proizvodila dobre stvari, te je uspjela stvoriti prijateljstvo između Francuza i Nijemaca koji su čak tri puta ratovali u prošlom stoljeću, te da je Evropa izgubila onog trenutka kada je dozvolila da u BiH uđe rat.

"Zbog toga sam ja najveći zagovornik ulaska BiH u Evropsku uniju, jer samo tako Evropa može vratiti svoj duh, da bi utjelovila svoje vrijednosti i ispunila svoj zadatak. O tome govori moj komad i to je poruka koju želim poslati", rekao je Levi.

On je podcrtao da u BiH jeste teško, ali da je u Evropi gore.

"Bosni možda jeste teško, ali Evropi je još gore. Ona više ne vjeruje sama u sebe. To je sad Evropa u kojoj sve više raste fašizam i nacizam", poručio je Levi.

Jaques Weber je prvi put u Sarajevu, ali razumije historiju BiH, jer je pozorišne predstave igrao u ratu u Bejrutu. Igrao je na daskama pod granatama na isti način kako se u Sarajevu igralo pod granatama tokom rata devedesetih.

"Imam veliko nepovjerenje prema uopćenim rečenicama, a na osnovu velikog neznanja, o stvarima i mislima koje se mogu izreći o nekoj zemlji. Činjenica je da dolazim ovdje sa pozorišnim komadom i izvjesnom dozom neznanja o povijesti ovog grada. Šetao sam duž rijeke koja se čini blagom i senzualnom, ali mogu i zamisliti koliku količinu tragičnih sjećanja ona nosi", rekao je Weber na početku svog obraćanja novinarima.

Dodao je da je izuzetno sretan što radi predstavu po tekstu Levya, jer autor nema straha da iznese sve tripove na stol i što se "ne radi o nekom militantnom tekstu, već o bolnom kriku, revoltu, ludoj želji da poruku koja se šalje predstavom čuje cijeli svijet".

"Imao sam veliku sreću da radim sa Mustafićem, iako smo imali jezičku barijeru, jer ja veoma loše govorim engleski, a on veoma loše govori francuski jezik, ali ta čudnovata alhemija među ljudima koja igra je nešto što može da poveže ljude na izuzetan način, tako da smo uradili odličan posao. Ono što je meni bilo veoma bitno je da smo Dino i ja postigli da uz njegove kratke riječi uđemo u duboku srž ovog komada, a rezultat ćete vidjeti na premijeri", rekao je Jaques Weber.

Dodao je da je specifičnost predstave nabijenost emocijama i velikodušnost ljudi koji su radili na predstavi.

"Imao sam i jednog malog neprijatelja, a to je strah da ipak neću biti tako savršen kakav bi želio da budem", izjavio je Jacques Weber koji će izvesti monolog u pet činova.

Gledati predstavu u Sarajevu će biti teško i emotivno

Reditelj predstave, Dino Mustafić je rekao da će praizvedbu "Hotela Europa" biti veoma teško i emotivno gledati u Sarajevu, jer je to dramski tekst koji je napisan u visokom stilu, a govori o aktuelnoj stvarnosti i to sušinski, o egzistencionalnim tjeskobama i sumnjama nad tamnim oblacima koji su se nadvili iznad Evrope.

Predstava "Hotel Europa“ je vapaj na temu krize koja prijeti europskim projektima i snovima iza njih, pozorišna predstava o Evropi koja je danas bolesna, bez snage i koja je nagrižena suverenizmima, populizmima, neofašizmima današnjice. Sa napuštanjem Bosne od Evrope u vrijeme kada je BiH bila pod bombama počeo je taj pad njenih vrijednosti - nelagoda, potop.

Dino Mustafić, Bernard-Henri Levy i Jacques Weber će se, nakon predstave 27. juna u 23:55 obratiti medijima, jer će u Sarajevu biti zvanično pokrenuto potpisivanje peticiju pod nazivom "Million potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju", što je Lévy inicirao. Najavio je da će tog dana u Narodnom pozorištu u jutarnjim satima biti objavljena imena prvih potpisnika peticije - prijatelja BiH i ove ideje.