Festival u Kragujevcu
0

FOTO / Pozorištu lutaka Mostar grand prix za predstavu "Pinocchio"

FENA
U povodu osvajanja nagrade grand prix za najbolju predstavu na 13. međunarodnom lutkarskom festivalu u Kragujevcu s predstavom "Pinocchio", članovi Pozorišta lutka iz Mostara održali su danas konferenciju za novinare.

Kako je rečeno, na festivalu u Kragujevcu učestvovali su pozorišni umjetnici iz 12 zemlja sa sedamnaest predstava, a spomenuta nagrada najveća je koju je ikada neko kazalište iz Mostara uspjelo osvojiti.

Po riječima direktorice Pozorišta lutaka Mostar Ranke Mutavelić, u posljednjih deset godina Pozorište stalno napreduje, što pokazuje i činjenica da je u tom razdoblju osvojilo 23 nagrade na međunarodnim festivalima.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Što se tiče uspjeha i izvrsnih rezultata Pozorišta, Mutavelićeva je kazala kako je tajna uspjeha u dobroj organizaciji, velikom radu, disciplini, izvrsnim saradnicima te sjajnom glumačkom ansamblu, koji je, kako je istaknula, uz onaj banjalučki, sigurno najbolji u BiH.

"Mi smo odlučili da se borimo kvalitetom i smatramo kako jedino na takav način možemo imati pozitivne rezultate", kazala je direktorica Mutavelić, odgovarajući na pitanje o trenutnoj finansijskoj situaciji u pozorištu.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
"Nemamo ništa od jadikovki, iako nam je vrlo teško i nismo zadovoljni s finansijskim sredstvima koje imamo, a pogotovo nismo zadovoljni što se sredstva iz budžeta na raspoređuju prema kvaliteti", dodala je ona.

Prije nekoliko dana u Parizu je promovirane enciklopedija svjetskog lukavstva i u njoj je jedan odjeljak posvećen upravo Pozorištu lutaka Mostar. Također, pozorište se sprema na brojna gostovanja, uz ostalo, u Bugarsku, Poljsku i Ljubljanu.

Inače, Pozorište lutaka Mostar iduće godine slavi 60. godišnjicu svog postojanja.