Kultura
14

Pozorište mladih u novoj sezoni otvara Malu scenu kabarea i radionice za najmlađe

Piše: L. Č.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
U sarajevskom Pozorištu mladih uskoro počinje nova sezona, a o novim projektima i predstavama razgovarali smo sa direktorom ove ustanove Semirom Krivićem.

Direktor Pozorišta mladih Semir Krivić u razgovoru za Klix.ba navodi kako su u posljednjem periodu napravili dobre rezultate u promjeni repertoarske politike i unapređenju same strategije menadžmenta te iznalaženju novih modela finansiranja koji uključuju i domaće i međunarodne, kako vladine, tako i nevladine organizacije i partnere.

"Odmah smo pristupili planiranju repertoara za naredne dvije godine, a jedan od planova je bio da se pokrene i Mala scena kabarea", pojašnjava Krivić i dodaje kako ona počinje raditi od septembra izvedbom predstave "Bajka o ribaru i ribici" mladog režisera Saše Peševskog.

Na istoj sceni će se prikazivati i lutkarske male predstave i radionice za najmlađe od 0 do 3 i od 3 do 6 godina.

"Što se tiče dječije scene, tu smo već u razgovorima sa Goethe institutom koji nas je podržao u radu na predstavi 'Tata lav i njegova sretna djeca' iz prošle sezone i moram im se zahvaliti. Predstava je osvježila scenu, djeca i roditelji su zadovoljni. Predstava je edukativnog karaktera i govori o tome kako se odnositi prema djeci tokom njihovog odrastanja", navodi direktor Pozorišta mladih.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

Dodaje kako su u pregovorima sa ambasadama Češke i Poljske te planiraju ugostiti jednu poljsku lutkarsku umjetnicu da napravi predstavu na sceni Pozorišta mladih.

Pozorište mladih i prvi put radi na projektu Evropske unije "Kreativna Evropa" i pripremaju dva projekta kojima se planiraju prijaviti na konkurs. Pronašli su partnere iz Slovenije, Češke i Hrvatske, a projekat je u fazi razrade i pripreme.

Početkom oktobra u ovom pozorištu počinju probe za veliku dramsku predstavu rađenu prema tekstu Ödöna von Horvátha.

"U pitanju je velika ansambl predstava koja se bavi fenomenom granica, odnosa spram drugih, predrasudama, slobodom u ljubavi, političkim korupcijama i manipulacijama i mislim da će biti zanimljiva za našu scenu i publiku, ciljnu grupu već od starijih srednjoškolaca", navodi Krivić i dodaje:

"Produkcijski se pripremamo i za možda jedan od najzahtjevnijih projekata dječiji mjuzikl 'Čarobnjak iz Oza' i već smo aplicirali na grant Američke ambasade za promociju američke kulture. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine ući u realizaciju tog velikog projekta".

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Trenutno se na zgradi Pozorišta mladih provode radovi u sklopu projekta utopljavanja javnih ustanova, koji finansiraju Ministarstvo civilnih poslova i UNDP.

"Fasada i krov su trenutno završeni, ostaju nam još neki radovi na grijanju. Dobili smo kompletne mašine za grijanje i još čekamo da nam se zamijene portali koji su stari već 40 godina, nakon čega ćemo mi ući i srediti foaje, sezona samo što nije počela", kazao je Krivić na kraju razgovora za Klix.ba.