15 Festival malih scena
0

Pozorište iz Šapca izvelo predstavu Josipa Pejakovića "Ja sam taki' čo'ek"

SRNA
Josip Pejaković (Foto: SRNA)
Josip Pejaković (Foto: SRNA)
Monodrama Josipa Pejakovića "Ja sam taki' čo'ek" u izvođenju glumca šabačkog Narodnog pozorišta Siniše Maksimovića odigrana je u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu, u okviru 15. međunarodnog Festivala malih scena.

Maksimović je ocijenio da se odnos prema običnom i bijednom čovjeku nije promijenio posljednjih 30 godina, što je i osnovna poruka monodrame. Prema njegovim riječima, tekst je i dalje aktuelan, iako je napisan prije skoro 30 godina.

   Josip Pejaković, koji je prisustvovao sinoćnjem izvođenju monodrame, rekao je novinarima da je Maksimović uspio da na najbolji način predstavi publici ovaj tekst, jer je uspio da izađe iz standardne imitacije i uđe u tekst na vrlo aktuelan način.

   Navodeći da je ovo njegov najdraži tekst, Pejaković je istakao da je tek kao gledalac doživio pravu težinu monodrame, što nije mogao dok ju je igrao.

   U pratećem dijelu programa juče je odigrana i predstava za djecu koja je nastala u produkciji Kulturnog centra Istočno Sarajevo "Princeza od Romanije".

   Danas će na maloj sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti prikazana monodrama Milice Konstantinović "Tunel". Ratnu ljubavnu priču izvešće mladi glumac i režiser Gavrilo Jovanović, kojem je ovo diplomska predstava.

   Tokom četvrtog dana festivala publici u Istočnom Sarajevu prvi put će se predstaviti i pozorište iz Prijedora sa predstavom Nebojše Romčevića "Laki komad", u kojoj igraju gostujući glumci Narodnog pozorišta iz Banje Luke Aleksandar Stojković i Radenka Ševa. U ovoj komediji koju je režirao Radenko Bilbija pojaviće se i Darko Cvijetić, Želimir Rivić, Zorica Jojić i Dean Batos.
   Sve predstave na 15. međunarodnom festivalu malih scena - monodrama Srpske, koji je počeo 7. decembra, pratiće i ocjenjivati stručni žiri: predsjednik, glumac Miodrag Brezo, direktor "Forum teatra" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić i književnik Željko Pržulj, koji će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu i monodramu, kao i najboljeg glumca i glumicu Festivala.