Kultura
145

Pozorišni performans "Atlete srca": Susret publike i 12 zlatnih reprezentativaca u sjedećoj odbojci

Piše: A. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U čast najtrofejnijeg sportskog kolektiva u Bosni i Hercegovini, reprezentativaca u sjedećoj odbojci, u utorak 1. marta 2016. bit će upriličen pozorišni performans "Atlete srca". Simbolično, ova izložba premijerno će biti predstavljena sarajevskoj publici na Dan nezavisnosti BiH u Art Depou Ars Aevi.

Projekat je nastao u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, a nakon premijernog predstavljanja, izložba će za sve posjetioce ostati otvorena od 2. do 6. marta u periodu od 10 do 18 sati.

Iza projekta stoji mladi režiser Nermin Hamzagić.

"Ideja performansa postoji od '60-ih godina, tako da mi u suštini nismo ništa novo otkrili, samo smo željeli publiku upoznati s radom ovih sjajnih momaka. U utorak želimo susret publike i naših 12 zlatnih momaka – to je jedno novo značenje, do sada neviđeno. Oni su heroji koji nam trebaju", kazao je Hamzagić.

Naši zlatni momci osvojili su sve što se do sada moglo osvojiti, u isto vrijeme bili su evropski i svjetski prvaci. Njihovo umijeće i izvrsnost su neupitni, a kako je istaknuo jedan od reprezentativaca Safet Alibašić, već su navikli na medijske istupe i na fotografiranje.

"Nama ovo mnogo znači. Do sada smo mnogo puta imali medijske istupe, tako da nije bilo teško 'pozirati' pred fotoobjektivom. Nadam se da će nas vlasti i nadležno ministarstvo podržati u budućnosti, iako su zaslužili da našu loptu veoma snažno uputimo prema njima, tj. da 'pucamo'", izjavio je Alibašić.

Izložbeni dio projekta, odnosno fotografije 12 portreta reprezentativaca BiH, načinio je fotograf Velija Hasanbegović, a uz njega i Hamzagića, autorski tim projekta čine kostimografkinja Irma Saje, dizajner Enes Huseinčehajić, šminkerica Maja Koristović-Talović, snimatelj tona Nirvan Imamović, autor popratnog teksta Nihad Kreševljaković i lektorica Asja Krsmanović, dok su producenti projekta Dino Mustafić i Lejla Hasanbegović.

Članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su dio projekta su Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.