Kultura
0

"Pozorišna tragedija" na festivalu u Brčkom

FENA
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
U okviru 27. susreta pozorišta BiH u Brčkom u ovaj četvrtak će biti odigrana predstava u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, autora Peđe Kojovića, "Sarajevska pozorišna tragedija" za koju režiju potpisuje Gorčin Stojanović.

Stručni žiri u sastavu: Mani Gotovac, pozorišna kritičarka i dramaturginja te dramski umjetnici Mirsad Tuka i Ivan Bekjarev, poslije večerašnje izvedbe izabrat će, među pet bh. predstava, najbolje u 10 kategorija.

Kategorije su: najbolja predstava u cjelini, najbolji dramski tekstb osanskohercegovačkog savremenog pisca, najbolja režija, najbolja ženska uloga, najbolja muška uloga, najbolja scena, najbolji kostim, najbolja muzika, najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica.

Osim "Sarajevske pozorišne tragedije" publika u Brčkom do sada je imala priliku gledati bh. predstave Pozorišta Prijedor "Grobnica za Borisa Davidoviča" u režiji Gradimira Gojera, "Osipate se polako, Vaša Visosti", Gorana Damjanca u izvedbi SARTR-a iz Sarajeva, "Bizarno" Petra Kaukova u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dok će se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke natjecati s predstavom "Moj brat" u režiji Milana Karadžića.

Stručni žiri će osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih u navedenim kategorijama, a koje se odnose na pozorišta iz BiH, izvršiti i ocjenjivanje svih sudionika na 27. susretima pozorišta BiH u Brčko Distriktu BiH i proglasiti najbolje u nekoliko kategorija.

Riječ je o kategorijama: najbolja predstava u cjelini, najbolja ženska uloga i najbolja muška uloga.

Od predstava iz regiona, za nagrade se takmiče i Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd s predstavom "Drama o Mirjani i ovima oko nje" u režiji Ive Milošević, zagrebačko Kazalište "Kerempuh" s predstavom u režiji Krešimira Dolenčića "Čudo u poskokovoj dragoj" i Teatar EXIT iz Zagreba s predstavom "Balon" u režiji Mislava Brečića.

Zvanična dodjela nagrada je 26. novembra, saopćeno je iz MESS-a.