Narodno pozorište Sarajevo
0

Pozorišna sezona počinje "Travijatom"

FENA
Umjetnička sezona 2009./2010. u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će zvanično otvorena svečanom izvedbom jedne od najuspješnijih predstava iz prethodne sezone - operom "Travijata" Đuzepa Verdija pod dirigentskim vodstvom Andrije Pavliča i u režiji Ogniana Draganova.

Vrata Kuće na Obali prvi put u novoj sezoni bit će otvorena 23. septembra.

U sklopu otvaranja sezone bit će izveden i spektakularni baletni postav "Pepeljuga" Štrausa mlađeg, koreografija i režija Vasily Medvedev.

Ova predstava bit će igrana 25. septembra.

I ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo pridružit će se, u Danima otvaranja sezone izvedbom suvremene drame "Balada o Omeru i Merimi" Ferida Sokolovića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Ta predstava bit će igrana 26. septembra. U septembru bit će na repertoaru i popularni balet "Palčica", na muziku Mocarta.

U Narodnom pozorištu su u toku pripreme za premijeru opere "Don Paskvale" Donizetija.

Ova opera bit će premijerno izvedena 24. novembra.

Ovom predstavom prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ivica Šarić obilježit će 35 godina umjetničkog rada.

U sklopu svečanosti obilježavanja godišnjice jednog od najistaknutijih opernih umjetnika na južnoslavenskim prostorima Ivice Šarića bit će promovirana i monografija Ivica Šarić, od Kraljeve Sutjeske, do pozornica svijeta, autora Gradimira Gojera, koju su zajednički publicirali Narodno pozorište Sarajevo, Matica hrvatska Mostar i HKD Napredak.

Neposredno poslije premijere Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Drama NPS-a izvest će premijeru, prema tekstu "Čovjek je čovjek" Bertolda Brehta u režiji jednog od najznačajnijih suvremenih makedonskih reditelja Martina Kočovskog.

Bez obzira na ogromne materijalne poteškoće u kojima djeluje Kuća na Obali, osobito u vremenima recesije i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo planira izvedbu istinskog baletnog spektakla "Karmen" Bizea, u koreografiji i režiji Edine Papo. Osim pobrojanog u Narodnom pozorištu, u svim segmentima ove kuće nova sezona obećava bogat i kvalitetan program.