Kultura
0

Poznati svjetski naslovi uz sajamske cijene na Zimskom salonu knjige

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Deveti zimski salon knjige otvoren je danas u u prostorijama galerije Collegium artisticum u Sarajevu.

Iako je otvorenje bilo u 10 sati, ispred ulaznih vrata Collegium artisticuma je bio veliki broj strastvenih čitatelja koji su jedva čekali da vide šta je to što sajam nudi ove godine. Tokom 14 dana, 62 izlagača će ponuditi naslove iz cijelog svijeta. Literatura je šarolika i svako može pronaći nešto za sebe.

"Na našem štandu imamo bogatu dječiju literaturu i dosta naših domaćih stvari. Tu su i noviteti koje imamo u posebnoj ponudi. Publika može očekivati jako popularne cijene na sajmu jer smo ih i navikli da tako kupuju. Svi oni koji dođu imat će priliku da nađu ono što ih interesuje. A neke specifične stvari koje ne možemo ovdje izlagati, mogu kupiti u našim knjižarama pod istim uvijetima kao i na sajmu. Da li će izlagači ove godine biti zadovoljni, s obzirom na ekonomsku situaciju i pad kupovne moći, ostaje da se vidi, a mi se iskreno nadamo da ćemo ostvariti prošlogodišnji uspjeh", rekao je Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić.

Na sajmu su domaći izlagači, te izlagači iz regije koji nude knjige od 200 izdavača svijeta.

"Veliki interes izazvao je Žižek čija se djela dosta traže, 'Ispovjest ekonomskog ubice' Dtona Perkinsa, potom 'Uzroci raka' od Branimira Lukšića. Tu je i beletristika, od Hoseinija do Isidore Bjelice i njene knjige 'Spas'. Riječ je o zanimljivoj knjizi koja govori o njenom izlječenju od raka. Mislim da ljudi još uvijek čitaju bez obzira što se priča da je kompjuter zauzeo svoje mjesto. Knjigu ništa ne može zamijeniti. Što se tiče cijena, nudimo najbolje popuste", rekao je Nikola Vukajlović, predstavnik izdavačke kuće "Nostalgija" iz Prijedora.

I ovaj put Mladinska knjiga je tradicionalno imala svoj štand.

"Mi smo prepoznatljivi po izdanjima koja su porodična i generacijska. Imamo vrhunske prevode enciklopedija, rječnike i sve ono što je potrebno za interaktivno učenje jezika. Pored beletristike imamo i jako bogatu ponudu dječijih knjiga, od lektire do slikovnica", rekla je Bahrija Musić, zastupnica Mladinske knjige.

Kako ističe, od sajma ne očekuju previše jer je iz godine u godinu situacija lošija, ali navikli su da budu tu. Sve knjige mogu se kupiti na rate, a najniža rata iznosi 20 KM mjesečno.

Na štandu "Biblioner" iz Banje Luke bilo je veselo. Mlada ekipa uz muziku nudi poznate naslove, te moderne klasike.

"Na sajmu nudimo svašta. Knjige su od 30 do 333 KM. Tu su moderni klasici poput Davida Lodgea i njegove knjige 'Britanski muzej propada'. Riječ o dobroj humorističnoj priči. A tu su i hitovi koje svi kupuju, mada se mi više fokusiramo na klasike. Imamo i dosta japanskih autora i onih koji su neobjavljeni", rekao je Vladimir Bjelalovac, predstavnik izdavačke kuće 'Biblioner' iz Banje Luke.

Tradicionalni učesnik sajma je i "Laguna" iz Beograda. Na štandu predstavljaju sve novitete koji su predstavljeni na Beogradskom sajmu knjige.

"Tu je roman o Katrini Velikoj, 'Bosonoga kraljica' od Ildefonsoa Falkonesa, 'Plime rata' od Stivena Presfilda i slično. Sajamski popust na sve knjige je 15 posto, a na tri i više kupljene knjige je još 10 posto. Također, imamo dosta akcijskih naslova jer je u vrijeme trajanja sajma u Beogradu akcija 'Noć knjige' koju smo mi prenijeli i ovdje, te su popusti i do 50 posto", rekao je Ranko Samardžić, predstavnik izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda.

Zimski salon knjige možete posjetiti svaki dan od 10 do 19 sati. Ulaz je besplatan.