21. i 22. februara u Zetri
0

Poznati Ostermeireov 'Hamlet' u Sarajevu

Sarajevo-x.com
East West Centar će sutra u sklopu festivala 'Berlin u Sarajevu: Schuabuehne u East West Centru' ugostiti najveću rediteljsku zvijezdu u evropskog teatra, Thomasa Ostermeiera i njegovu hit predstavu „Hamlet“. Ansambl predstave „Hamlet“ će se sarajevskoj publici predstaviti dva puta 21. i 22. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra sa početkom u 20 časova.

Zbog veličine scenografije, jedini prostor gdje se mogla smjestiti ova predstava je Olimpijska dvorana Zetra. Iz Berlina specijalno stiže deset kubika zemlje koja je antialergijska i dio je spektakularne scenografije.

Također iz hidranata će se puštati voda koja će simulirati kišu u predstavi. Predstava „Hamlet“ dolazi u Sarajevu ravno iz Pariza gdje su glumci teatra Schubuehne igrali 12 puta zaredom pred oduševljenom francuskom publikom.

Sa svojim središnjim paradoksom o nemoćnom glavnom junaku, Hamlet i danas predstavlja valjanu analizu intelektualne dileme između kompleksnog mišljenja i političke akcije. Shakespeare nam je ponudio dvadeset likova i tako omogućio da iz različitih interesa i intriga nastane jedna politička biosfera.

U Ostermeierovoj predstavi, sve te likove igra samo šest glumaca, stalno mijenjajući uloge. Hamletov postepeni gubitak dodira sa stvarnošću, njegova dezorijentiranost i manipuliranje stvarnošću i identitetom zrcale se u stilu glume, koja za svoj glavni princip uzima pretvaranje i krinku.

Lik Hamleta tumači Lars Eidinger, koji je igrao u filmu „Svi ostali“, koji je dobio nagradu žirija na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Uloge tumače :

Klaudije, Duh / Urs Jucker Hamlet / Lars Eidinger Gertruda, Ofelija/ Judith Rosmair Polonij, Ozrik/ Robert Beyer Horacije, Gildenstern/ Sebastian Schwarz Laert, Rozencranc/ Stefan Stern

Thomas Ostermeier je rođen 1968. u Soltauu. Od 1992. do 1996. je studirao režiju na Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch u Berlinu, da bi 1990-91. glumio u »Faustu», projektu Einara Schleefa na Hochschule der Künste u Berlinu. Od septembra 1999. godine Ostermeier je rezidentni reditelj i član umjetničke direkcije Schaubühne.

Njegove predstave u ovom teatru su: »Lutkina kuća« Henrika Ibsena, 2002 (pozvana na Theatertreffen Berlin 2003. godine), »Hedda Gabler« Henrika Ibsena 2005. (pozvana na Theatertreffen Berlin 2004.) i »San ljetne noći« zasnovan na Shakesspeareovom komadu kojeg je režirao zajedno sa koreografkinjom Constanzom Macras.

Režirao je i dvije predstave u minhenskom Kammerspiele: »Der starke Stamm« Marie-Luise Fleißer, 2002. godine i »Die Ehe der Maria Braun« Rainer Werner Faßbindera, 2007. (pozvana na Theatertreffen 2008.), na Edinburškom festivalu: »Djevojka na sofi« Jona Fosseja, 200. a u bečkom Burgtheateru: »Graditelj Solness« Henrika Ibsena, 2004. U novembru, 2004. Ostermeier je imenovan za »artiste associé« Festivala u Avignonu

Predstava se igra u Olimpijskoj dvorani Zetra 21. i 22. u 20 časova