Broj učesnika ograničen
0

Poziv mladima za pristupanje novoj školi stripa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stripopeka Inicijativa, neformalna skupina bh. strip-crtača i čitača, uputila je ponovni poziv mladima Sarajeva za pristupanje u novu školu stripa - KAPOW!

Kako se u pisanom obavještenju upućenom iz ove inicjaitive navodi, u netipičnoj školi stripa, koja se organizuje pod pokroviteljstvom fondacije "Schueler helfen Leben" (Učenici pomažu život), iskusni autori stripova iz BiH objasnit će polaznicima kako čitati, crtati i kako razumjeti strip.

Kroz radionice koje će trajati šest mjeseci istražit će se metode pisanja scenarija za stripove te paralelno i načini crtanja stripova, pravilnog kadriranja i vođenja radnje, isprobati niz crtaćih tehnika i polaznike pripremiti za njihovo bavljenje ovom umjetnošću.

Iz Stripopeke Inicijativa napominju kako će školu stripa moći pohađati već od kraja maja mladi uzrasta između 14 i 23 godine.

Predavanja će biti održavana dva do tri puta mjesečno (zavisno od broja polaznika) u prostorijama Treće gimnazije u Sarajevu.

Budući polaznici do 24. maja trebaju dostaviti svoje ime i prezime, običnu ili e-mail adresu, godište i naziv škole/fakulteta koji pohađaju, navodi se u obavještenju.

Svi polaznici koji uspješno završe program škole na kraju će dobiti prikladne diplome, kao i vrijedne nagrade za uloženi trud i rad.

Također, postoji mogućnost da najbolji radovi polaznika budu okupljeni u zajednički album, kojim će se moći prezentirati široj publici, kako u BiH tako i šire.

Zbog ograničenja kapaciteta škole broj učesnika je ograničen na petnaest.

Sav radni materijal (crtaći pribor, skripte i si.) kao i predavači će biti obezbijeđeni polaznicima bez ikakve naknade.