Kultura
0

Povukao se tvorac Asterixa Albert Uderzo

FENA
Tvorac Asterixa Albert Uderzo predao je pero mlađem umjetniku nakon što je 52 godine crtao avanture slavnog strip junaka.

Ilustrator talijanskog porijekla stvorio je lik galskog ratnika skupa sa svojim prijateljem, scenaristom Reneom Goscinnyjem 1959. godine, podsjeća u utorak BBC.

Uderzo (84), preuzeo je scenaristički rad na stripu nakon smrti Goscinnyja 1977. godine, iako brojni ljubitelji stripa smatraju da njegovi scenariji imaju propusta.

Izdavačka kuća Hachette nedavno je proslavila prodaju 350 miliona stripova o Asterixu.

"Odlučio sam da treba postojati određeni kontinuitet i želim ga prenositi s generacije na generaciju", izjavio je Uderzo za RTL radio.

"Novi strip je planiran za kraj 2012. godine pod novim, još neimenovanim umjetnikom koji nas je slijedio dugo vremena u studiju koji sam osnovao", kazao je Uderzo.

Avanture Asterixa i njegovog nerazdvojnog prijatelja Obelixa prevedene su na više od 100 jezika.

Pojavile su se izvjesne kontroverze u Francuskoj prošle godine nakon što su izdavači dopustili da se lik Asterixa koristi i reklamnoj kampanji MacDonald'sa, a neki su optužili Uderza da se prodao iako se taj stripovski lik već koristio u reklami za taj lanac brze hrane 2002. godine.

Asterixove avanture pretočene su u nekoliko igranih i crtanih filmova, uključujući i posljednji serijal u kojem Gerard Depardieu glumi Obelixa.

Naredni film će biti prikazan pod nazivom "Asterix i Obelix: u službi njenog visočanstva (Neka Bog spasi Britaniju)" 2012. godine.

U filmu će Edouard Baer glumiti Asterixa, koji prelazi kanal Lamanche kako bi pomogao rođaku Anticlimaxu koji se bori protiv Julija Cezara i osvajačke rimske vojske.

Depardieu će reprizirati svoju ulogu Obelixa.