Kultura
129

Povodom Svjetskog dana autizma u Vijećnici koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije Sarajevo

Piše: A. B.
Povodom Svjetskog dana autizma, EDUS organizira akciju "Light It Up Blue", u okviru koje će 2. aprila u večernjim satima plavom svjetlošću biti osvijetljeni mostarski Stari most, Plivski vodopad u Jajcu, sarajevska Vijećnica i Narodno pozorište.

Centralna svečanost "Svjetlo za autizam", povodom Dana autizma i akcije "Light It Up Blue" biće održana u Vijećnici, u subotu, 2. aprila u 19 sati. Tom prilikom će biti održan koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu pod rukovodstvom violončelistkinje Belme Alić.

Gosti koncerta će biti sopranistice Narodnog pozorišta u Sarajevu Melisa Hajrulahović-Tomić i Aida Čorbadžić, baletski duo Iman Fagin i Til Čmančanin i lautistica Hana Alivodić. Osim koncerta, za ovu priliku pripremljena je i izložba postera i plakata nastalih u toku pet godina EDUS-ovih aktivnosti, prilikom organizacije ranijih medijskih kampanja, izložbi i koncerata.

"Autor fotografija za postere je Dženat Dreković, autor crteža Haris Lindsay, učenik EDUS-Mjedenica programa, a dizajnirali su ih Velija Hasanbegović, Adis Lukač i Nirvan Pištoljević. Prisutnima će biti dostupne brošure koje je EDUS napravio s organizacijom Autism Speaks, za roditelje djece do pet godina starosti, s pokazateljima tipičnog razvoja. Počasni gosti ovoga događaja su djeca s autizmom i njihove porodice, a event će biti otvorenog tipa s besplatnim ulazom", navode za Klix.ba iz EDUS-a.

Nakon koncerta i izložbe, posjetioci će se moći fotografirati na mostu ispred tada već potpuno plave Vijećnice, te družiti s djecom uz kolače koje će roditelji donijeti. U Mostaru i Jajcu će prilikom paljenja svjetla biti upriličeno fotografiranje i okupljanje aktivista i građana koji su pomogli akciju "Light It Up Blue", te snimanje dronom.

Dan prije toga, Cinema City Sarajevo djeci i edukatorima iz EDUS-Mjedenica programa poklonit će projekciju crtanog filma. Obilježavanje Svjetskog dana autizma 2016. godine u Bosni i Hercegovini, u organizaciji EDUS-a, omogućili su Vlada Švicarske Konfederacije, Ambasada Australije za BiH, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, Grad Sarajevo, Općine Jajce, Stari Grad Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Milkos, Uniqa i TV1.

Poremećaj autističnog spektra podrazumijeva kompleksan poremećaj u razvoju mozga. Karakterističan po tzv. "trijadi simptoma": teškoćama u socijalnoj interakciji, teškoćama u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, kao i nesvrsishodnim, ponavljajućim ponašanjima te rigidnosti u ponašanju. Od maja 2013. godine, otkad je objavljen novi dijagnostički protokol DSM-5, svi autistični poremećaji su objedinjeni pod nazivom poremećaji autističnog spektra (ASD).

Prije su bili dijagnosticirani kao posebni poremećaji: autistični, dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu, pervazivni razvojni poremećaj-neodređen (PDD-NOS) i Aspergerov sindrom.