Nakon Da Vinčijevog
0

Potraga za Michelangelovim kodom

FENA
Nakon što je "Da Vinčijev kod" godinama bio hit knjiga, kojom se kao otkrivala "tajna", ne čudi da se još jedan slavni umjetnik našao na književnom "dekodiranju".

Michelangelo je u freskama Sikstinske kapele sakrio tajni kod - mistične židovske simbole i uvredu adresiranu na papu, podaci su u novoj knjizi koja je u maniri pravog nasljednika 'Da Vinčijevog koda' Dana Browna zaposjela liste najprodavanijih u Americi.

Rabin i tumač Talmuda Benjamin Blech i vatikanski vodič Roy Doliner u knjizi "The Sistine Secrets: Unlocking the Codes in Michelangelo's Defiant masterpiece" tvrde da je Michelangelo naslikao skrivene židovske simbole, piše The Daily Telegraph.

Tvrde i da slavne freske skrivaju uvrede upućene papi.

U Sikstinskoj kapeli, koju je Michelangelo oslikavao četiri godine tokom 16. stoljeća, nalazi se svojevrstan most između Rimske katoličke crkve i židovstva, kažu autori.

Blech navodi i da su brojni likovi na freskama židovi, što pojašnjava riječima da je Michelangelo htio smanjiti jaz između židovske vjere i Rimske katoličke crkve.

Kao dokaz ova dvojica navode pronađene obrise hebrejskog pisma te u knjizi pojašnjavaju njihovu simboliku. Također kažu da drvo spoznaje na fresci nije stablo jabuke, kako se mislilo, već smokve, što također odaje židovsku tradiciju. Kažu da je Sikstina, rađena prema proporcijama jeruzalemskog hrama, ustvari izgubljena mistična poruka univerzalne ljubavi koju treba dekodirati. Ova knjiga već je bestseler na listi New York Timesa, što ne čudi prisjetimo li se jagme za 'Da Vincijevim kodom' Dana Browna.

Arnold Nesselrath iz Vatikanskog muzeja odriče mogućnost da je Michelangelo mogao naslikati išta u Sikstini bez izričite dozvole pape. Marco Bussagli, povjesničar umjetnosti iz Rima tvrdi pak da eventualna antikršćanska poruka o kojoj govori knjiga kazuje da Dan Brown dobiva dostojne nasljednike.

Ipak, prenosi Telegraph, ova dvojica autora nisu prvi koji pokušavaju dekodirati Michelangelovu Sikstinu. Očito im uspijeva, barem na tržištu knjiga.