Kultura
0

Potpisana Deklaracija o promociji Interkulturalnog dijaloga

Sarajevo-x.com
Predsjednik Međunarodnog Centra za mir i direktor Međunarodnog Festivala Sarajevo – Sarajevska zima, Ibrahim Spahić, danas u Ljubljani učestvovao u ceremoniji potpisivanja Deklaracije o promociji Interkulturalnog dijaloga, na inicijativu EU i Evropske Asocijacije Festivala.

Deklaraciju su potpisali direktori 23. najznačajnija evropska umjetnička festivala i Evropski komesar za obrazovanje, kulturu i mlade, Jan Figel. Prisutnima u Cankarjevom domu se obratio Darko Brlek, predsjednik EFA-e i direktor Ljubljanskog Festivala, g. Jan Figel, g. Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane i g. Hugo de Greef, generalni sekretar EFA-e.

"U globaliziranom multikulturalnom društvu, suočavanje sa kulturnim različitostima je postalo glavni evropski izazov. Tako su uloga i značenje kulture u Evropskim integracijama aspekti koji se više ne mogu ignorisati, zbog stalnog obnavljanja i revidiranja individualnih subjekata i lokalnih zajednica. Festivali su se pokazali kao nosioci vodeće uloge u stvaranju idealnog mjesta susreta, otvarajući prostor za slobodno i miroljubivo izražavanje ideja. To je dovelo do toga da se različite kulturne struje pretvore u aktivno evropsko građanstvo“ – kaže se u deklaraciji.

"Kulturne različitosti, interkulturalni dijalog i ekonomski uticaj kulture su stigli na vrh ljestvice prioriteta Evropske Unije. Odluka EU da proglasi 2008.godinu, Evropskom godinom interkulturalnog dijaloga, je zadnji korak ka dugoročnom planu kreiranja boljih veza između naroda Evrope. Cilj je svim građanima Evrope omogućiti aktivno učešće u interkulturalnom dijalogu, da bi se osvijetlila zajednička kulturna naslijeđa, učvrstila koegzistencija drugačijeg i priznala i poštovala različitost individualnog i lokalnog iskustva.“

XXIV Festival Sarajevo – Sarajevska zima 2008, pod nazivom "Barikade bez granica '68 – Novi (vrli) svijet“ je prvi art festival koji će promovisati ovu deklaraciju u 2008, a Slovenija će biti ovogodišnji počasni gost.