Kultura
0

Potpisan protokol o pokroviteljstvu Jahorinafesta

SRNA
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i direktor "Jahorinafesta" Mirko Despić potpisali su danas na Palama protokol o pokroviteljstvu Trećeg internacionalnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009" koji će biti održan od 29. novembra do 2. decembra.

Radovanović je nakon potpisivanja protokola istakao da dva grada treba da sarađuju, naročito na polju infratsrukture, ekonomije, turizma i ekologije.

On je naglasio da je grad Istočno Sarajevo spreman da podrži sve kulturne manifestacije.

Behmen je rekao da  grad Sarajevo sa zadovoljstvom podržava ovu manifestaciju koja ima privredni i turistički karakter.

On je naglasio da olimpijske planine Jahorina, Bjelašnica i Trebević treba da zauzmu značajno mjesto u turističkoj ponudi.

"Moramo dati šansu ljudima iz inostranstva da posjete naše planine, da vide ove ljepote i da uživaju u našim nacionalnim jelima", rekao je Behmen i dodao da će to uticati na zapošljavanje ljudi i na filmsku produkciju.

Podršku Trećem internacionalnom festivalu ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009" pružio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je poslao poruku u kojoj se navodi da BiH trebaju baš ovakve manifestacije i ovakva saradnja.
Reditelj Ratko Orozović rekao je da će na festivalu  biti prikazano 150 filmova, od kojih će 56 biti u zvaničnoj selekciji iz 15 zemalja i sa tri kontinenta. 

Despić je istakao da "Jahorinafest" za smjernice ima ekološki i turistički film, u skladu sa modernim  pristupom, a naći će se i filmovi kulturološkog turizma, filmovi o vinu, o sportu.

"Osim takmičarskog dijela, biće organizovano i niz pratećih manifestacija u vezi sa ekologijom i turizmom", naglasio je Despić i dodao da će žiri nagradama posebno valorizovati najbolja autorska ostvarenja u domenu režije, filmske montaže, autorske filmske muzike. 

Organizator festivala je Televizija OSM, pokrovitelj manifestacije je OHR, domaćin opština Pale, a podržaće ga i opština Foča i ministarstva turizma RS i FBiH.