Sarajevo
0

Postavljena izložba "Fotografijom za svjetliju budućnost"

FENA
Izložba fotografija pod nazivom "Fotografijom za svjetliju budućnost" postavljena je u Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu i bit će otvorena do 30. decembra, svakim danom od 12 do 20 sati.

Radi se o postavci nastaloj u sklopu Projekta prevencije maloljetničkog prestupništva koji je u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo (KS) osmislio i realizirao Fotoklub "Sarajevo".

Kako je Feni kazala Mensura Jahić, koordinatorica Projekta i menadžerica Fotokluba Sarajevo, postavka sadrži 70-ak fotografija, 26 mladih autora - štićenika Zavoda za odgoj muške djece i omladine "Hum" i učenika četiriju srednjih škola s područja KS-a.

Po njenim riječima, uz prevenciju jedan od temeljnih ciljeva spomenutog projekta jeste i resocilalizacija maloljetnih prestupnika putem kreativnog angažmana, što korespondira sa strategijom protiv maloljetničkog prestupništva KS-a.

U maloj školi fotografije mladi ljudi, od kojih su neki i povratnici u činjenju krivičnih djela, stekli su osnovna znanja iz fotografije i fotografske tehnike.

Projekt "Fotografijom za svjetliju budućnost", realiziran je uz finansijsku pomoć iz kabineta premijera KS-a i tehničku potporu Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.