Kultura
0

Postavljen spomenik "Žrtvama rata i hladnog rata"

FENA
Inauguracija "novog spomenika" tj. djela "Kamen" autora Brace Dimitrijevića upriličena je u subotu ispred Historijskog muzeja. Riječ je o zajedničkom projektu Centra za savremenu umjetnost Sarajevo i programa "relations" Njemačke fondacije za kulturu.

Direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo Dunja Blažević izjavila je da je "Novi spomenik" posljednje poglavlje projekta De/konstrukcija spomenika započetog 2004. godine.

“Cilj realizacije "Novog spomenika" - kao umjetničkog rada je nastavak desetogodišnje programske prakse Centra, odnosno podrške onim umjetničkim projektima koji javno i kritički otvaraju pitanja koja se tiču našeg vremena, uspostavljaju neposredan dijalog s građanima na formalno i sadržajno nov i netradicionalan način.

"Novi spomenik" je pokušaj redefinicije pojma i oblika materijalizacije spomenika, njihove funkcije, značenja i poruke koju emituje i zato je u navodnicima”, kazala je Blažević.

Ona je izrazila nadu da će u dogovoru s gradskom upravom, naći adekvatne lokacija za još dva rada koju su odlukom međunarodnog žirija, nakon raspisanog Konkursa, ravnopravno predloženi za realizaciju. Riječ je o radovima "Spomenik međunarodnoj zajednici" Nebojše Šerića Šobe i "Eglen park ili postament za podsjećanje" Nermine Omerbegović i Aide Pašić.

Za Bracu DImitrijevića njegov rad, tj. kameni blok na kojem je na četiri jezika uklesan tekst "Ispod ovog kamena nalazi se spomenik žrtvama rata i hladnog rata" njegov je poklon gradu pomoću kojeg odaje poštovanje prema herojima i nevinim žrtvama.

Na inaguraciji prisutnima su se obratili i ambasador Njemačke u BiH Michael Georg Schmunk i izvršni direktor programa "relations" Njemačke Fondacije za kulturu Samo Darijan.