Kultura
1

Posljednji crveni tepih 19. Sarajevo Film Festivala

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Jasna i Pjer Žalica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Posljednje večeri 19. Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta je bilo živo. Publiku su pozdravile brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života BiH te gosti Festivala.

Regionalni praznik filma zatvoren je večeras svečanom dodjelom prestižnih nagrada Srce Sarajeva. Prije ceremonije zatvaranja, zvanice su prodefilovale crvenim tepihom.

Bili su tu Zana Marjanović, Branko Đurić Đuro sa suprugom Tanjom Ribič, Marija Pikić, članovi žirija za igrani film predvođeni Danisom Tanovićem, rumunska glumica Ada Condeescu, Pjer i Jasna Žalica, ekipe filmova iz Takmičarskog programa koji se bore za neku od nagrada i brojni drugi.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival još jednom je stavio glavni grad BiH na svjetsku mapu kulturnih dešavanja. Sarajevo su pohodili ljubitelji sedme umjetnosti iz cijelog svijeta te domaće, regionalne i svjetske zvijezde.

Prikazano je više od 200 filmova iz 59 zemalja, a koje je, prema prvim procjenama, pogledalo više od 100.000 gledatelja. U Sarajevu se se po 19. put slavila najbolja ostvarenja regionalne i svjetske kinematografije.