Kultura
174

Pop-Up! Sarajevo: Studenti dizajna okupljaju afirmisane ilustratore

Klix.ba
Ove sedmice u Sarajevu se održava događaj koji organiziraju studenti dizajna Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom Pop-Up! Sarajevo.

Studenti su odlučili da samostalno organizuju i kreiraju događaj koji bi skupio internacionalne i regionalne umjetnike, dizajnere i ilustratore.

Fokus Pop-Up! Sarajeva je ilustracija i većina predavača su afirmisani ilustratori koji će tajne svog zanata podijeliti sa posjetiocima predavanja i učesnicima radionica.

Studenti će imati priliku da čuju priče o uspješnim karijerama, radovima, projektima, o tome odakle dolazi inspiracija i kako ovi predavači uspijevaju biti najbolji u svome poslu.

Ovo okupljanje je osmišljeno na način da benificiraju i studenti i pozvani predavači. Studenti unose svoju energiju, glad za znanjem i entuzijazam, dok predavači imaju priliku da prezentuju sebe i svoj rad, održe radionice i inspirišu i motivišu mlade da slijede svoje snove i ambicije.

Pop-Up! Sarajevo počinje 3. decembra u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u 19 sati i traje tri dana. Podijeljen je na tri zasebne aktivnosti: predavanja, radionice i izložbe.

Predavanja se odvijaju u jutarnjim satima, 4.12., s početkom u 10 h i to je vrijeme kada predavači pričaju o svom radu i karijeri, dijele iskustva i tajne zanata. Predavanja su otvorena za sve zainteresirane i predavači koji će održati prezentacije su: Vedran Klemens, hrvatski ilustrator i grafički dizajner; Rob Hornstra, dokumentarni fotograf i šef katedre za fotografiju na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu; Bob Živković, srpski ilustrator; Ben Tolman, vizuelni umjetnik iz Washingtona; Enis Čišić, sarajevski dizajner, ilustrator i strip-crtač za Marvel Comics, te Niels Schrader, holandski grafički dizajner i šef katedre za grafički dizajn na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu.

Pored studenata Akademije, očekuje se širok spektar ostalih gostiju: profesori, umjetnici, dizajneri, ilustratori, fotografi, studenti ostalih odsjeka kao i ostalih fakulteta orijentisanih ka dizajnu. Također očekuju studente Akademije umjetnosti iz Splita, navode u saopćenju.

Dvije radionice će se odvijati u poslijepodnevnim satima, s početkom u 15 sati, a držat će ih Bob Živković i Vedran Klemens. Predavači rade sa malom grupom studenata (10 u grupi) na zasebnim projektima koji će biti prezentirani na noć zatvaranja.

U skolpu Pop-Up! Sarajeva će se održati i izložbe Vedrana Klemensa, Boba Živkovića, Ben Tolmana i Rob Hornstra.

Drugog dana dešavanja, 4. decembra, održat će se Pecha Kucha Night, sa početkom u 20:30 sati u Kriterionu, gdje će se predstaviti deset umjetnika sa lokalne art scene. Nakon Pecha Kuche, u Kriterionu će biti održan i party.

"Ne propustite ovo edukativno i zanimljivo dešavanje, jedinstven događaj za naše područje i odličnu priliku da vidite i čujete nešto novo u društvu kreativne ekipe, spremne da dijeli znanja i iskustva u opuštenoj i zabavnoj atmosferi", navodi se u pozivu organizatora.