Kultura
272

Ponosna kuća umjetnosti: Bogata sezona u NPS privukla 40.000 posjetilaca

Piše: A. B.
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sinoćnjim izvođenjem opere "Rigoletto" u Narodnom pozorištu Sarajevo završena je umjetnička sezona 2015./2016., a v.d. direktorica Marijela Margeta-Hašimbegović u razgovoru za Klix.ba ističe kako su svi uposleni u ovoj kući umjetnosti zadovoljni proteklom sezonom.

Dugogodišnja scenografkinja i kostimografkinja, sigurna ruka iza zavjese i koordinatorica velikog broja pozorišnih komada, naglašava kako je sezona iznjedrila kvalitetan i bogat repertoar premijernih izvođenja svih segmenata u pozorištu - drame, opere i baleta.

"U protekloj sezoni zabilježili smo devet premijera i dvije koprodukcije. Bilo je to 11 izvođenja, što je za jednu nacionalnu kuću ovakvog tipa veliki uspjeh. Estetike koje smo imali priliku gledati na sceni NPS su vrlo zanimljive i različite, što znači da smo uspjeli privući različitu publiku. Imali smo nekoliko gostovanja vrhunskih autora kao što su: Kokan Mladenović u dramskoj premijeri 'Prosjačka opere', Aleš Kurt u predstavi 'Elizabeta Bam', 'Služavka gospodarica' u režiji Ognjena Draganova, 'Don Jovani' u režiji Aleksandra Nikolića i brojna druga značajna imena koja su ostavila veliki trag u kvaliteti i budućnosti NPS“, izjavila je.

Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Učešće mladih glumaca na daskama koje život znače

Narodno pozorište Sarajevo tokom protekle umjetničke sezone trudilo se angažirati mlade naraštaje bosanskohercegovačkog glumišta u izvođenju svojih predstava.

Publika u Narodnom pozorištu Sarajevo
Publika u Narodnom pozorištu Sarajevo

"Potencirali smo korištenje domaćih snaga u svim produkcijama, a posebno je bila izražena saradnja sa studentima Akademije scenskih umjetnosti (ASU), jer na taj način dajemo priliku mladim ljudima da prođu kroz proces rada u NPS i tako zavole svoju profesiju koju će vjerovatno sutra upražnjavati u ovim prostorijama. Također smo pokušali animirati univerzitete da u što većem broju budu naši posjetioci. Posebno moram naglasiti da je orkestar Muzičke akademije Sarajevo svirao u predstavi 'Služavka gospodarica', a u predstavi 'Prosjačka opera' su glumili studenti s ASU“, kazala je Margeta-Hašimbegović.

U protekloj umjetničkoj sezoni posebno je bila ponosna na kreativne radionice koje su organizirane za djecu čiji roditelji za vrijeme njihove igre uživaju u nekim od predstava s repertoara NPS.

"Kroz izražavanje u kreativnim radionicama djeca stiču prva znanja o operi, baletu i drami, izradi scenografije i kostimografije, a roditelji za to vrijeme gledaju predstavu. Od malih nogu stiču osjećaj da im ova zgrada nije strana, a odavde će uvijek nositi osjećaj topline. Posebno je važno u edukativnoj kategoriji brinuti o najmlađoj publici", dodala je direktorica NPS.

40.000 posjetilaca uživalo tokom umjetničke sezone

Od septembra 2015. do juna 2016. godine Narodno pozorište Sarajevo posjetilo je 40.000 ljudi.

"Bogat repertoar animira publika da dolazi u pozorište, a u prvom redu najmlađe. Od januara do juna pozorište je posjetilo 20.000 ljudi, a toliko je bilo u cijeloj prošloj umjetničkoj sezoni, što znači da se broj posjetilaca uduplao. Trud koji smo uložilo je rezultirao boljoj posjećenosti, a u cijeloj sezoni smo imali oko 40.000 posjetilaca. Trud koji smo uložili ima smisla, naši ciljevi su realizirani, jer pozorište postoji i zbog umjetnika i publike. U narednom periodu želimo raditi na domaćim djelima, a već od septembra publiku očekuju tri premijere - autorski rad Harisa Pašovića 'Otkrivanje žene', praizvedba predstave 'Omer i Merima' i premijera praizvedbe predstave 'Zmaj od Bosne'. Ova predstava je od državnog značaja, jer smo dobili i pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića", naglasila je.

Narodno pozorište Sarajevo djeluje u devastiranim uslovima

Uprkos bogatom repertoaru koji je publici ponuđen tokom protekle umjetničke sezone, ističe kako kuća umjetnosti još uvijek djeluje u devastiranim uslovima, uključujući sva tri segmenta - balet, operu i dramu.

"Finansijska situacija u pozorištu je loša, nemamo dovoljno novca za sve što planirano raditi, a budžet koji dobijamo iz ministarstva dovoljan je tek za plate radnicima i održavanje pozorišta. Naš budžet iznosi 6.313.000 KM, a pet miliona potrebno je za plate 213 uposlenika NPS. Malo novca ostaje za produkciju, a oštećeni smo što se tiče i kadra. Nemamo dovoljno uposlenika koji bi mogli iznjedriti kvalitetnu produkciju. Pozorište nema zaposlenog reditelja, moramo platiti autorski tim, a to su troškovi koji također iziskuju novac. Mnogo sarađujemo sa ostalim partnerima i sponzorima koji su prepoznali kvalitet pozorišta i ulažu u našu kuću umjetnosti. Također, putem sufinansiranja putem lokalne zajednice pomažemo našoj publici da pogleda predstave", zaključila je za kraj razgovora Marijela Margeta-Hašimbegović, v.d. direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Do kraja oktobra bit će objavljen spisak predstava za narednu umjetničku sezonu, a radnici i menadžment posebno su ponosni na izvođenje predstave "Prosjačka opera" u umjetničkoj sezoni 2015./2016. godine.