Kultura
16

"Poljubac leptira": Knjiga Jamesa Lyona povezuje Srebrenicu i grofa Drakulu

Klix.ba
"Poljubac leptira" je historijska fikcija, triler sa elementima folklora, narodnih predanja i historije, sa radnjom smještenom na Balkanu. Autor knjige je James Lyon, poznat po svom angažmanu u društveno-političkom životu BiH i zemalja regije, a ovo je njegov prvi roman.
"Fikcija i istorija su skladno pomešani, priča ima i svoj romantični sporedni kolosek, a njena atmosfera i tempo su 'denbraunovski'. Primetna je namera autora da napravi jednu alegoriju zla koja počinje sa Srebrenicom 1476, kada ju je posetio Vlad Cepeš III – grof Drakula, da bi tamo počinio krvavi masakr – i onog od 500 godina kasnije." (Milan Mišić, Politika)

O knjizi "Poljubac leptira"

Pismo nepoznatog čovjeka na samrti odvodi kalifornijskog studenta Stevena Robertsa u misterioznu potragu u labirint ratom razorenog Balkana. Karizmatični profesor historije Marko Slatina odabire ga za taj zadatak; Steven nadilazi svoje sumnje i ponire u vrtlog potrage za davno izgubljenim tragovima: duboko zakopanim tajnama Svetog apostolskog rimskog cara, davno zaboravljenim zlom koje je spavalo vjekovima čekajući da bude probuđeno... i ljubavi koja prkosi samoj smrti.

Poljubac leptira je historijska fikcija. Smještena u kontekst urušavanja Jugoslavije, isprepliće zamršene niti balkanskog folklora i savremenih događanja, stvarajući intrigantno tkanje sačinjeno od strasti i izdaje, opsesije i želje, žeđi za životom i gladi za smrću. U godini svoje smrti, 1476, vlaški vojvoda Vlad III Tepeš, poznat i kao Drakula, počinio je krvavi pokolj u sjeni šumovitih planina srednjovjekovne Bosne u gradu Srebrenici. Historija se ponovila 500 godina kasnije u julu 1995. u najgorem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata. Za većinu ljudi, ta dva događaja kao da nisu bila povezana... Do sada.

"Vješto, fascinirajuće, autentično, inspirativno, živopisno, prefinjeno." (Kirkus Reviews)

James Lyon je ugledni politički analitičar i historičar. Doktorirao je historiju Balkana na prestižnom Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA) i posljednjih osamnaest godina proveo je radeći u nevladinom sektoru, diplomatiji, ali i kao poslovni konsultant na projektima poslijeratne rekonstrukcije na Balkanu. Osnivač je Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa koja pro bono radi na projektu digitalizacije kulturno-historijske građe Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Historijskog muzeja BiH. Radi i kao viši naučni saradnik u Centru za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gratzu. Paralelno s tim intenzivno piše i objavljuje radove na temu Balkana. "Poljubac leptira" je njegovo prvo književno djelo.

Prevod knjige Jamesa Lyona, "Poljubac leptira" sa engleskog je uradila Tatjana Milosavljević, a izdavač je Buybook. Knjiga se može nabaviti po cijeni od 19,90 KM. U prodaji se nalazi od petka, 26. septembra 2014. u knjižari Buybook i svim bolje opremljenim knjižarama u Sarajevu i BiH, a od oktobra i na svim kioscima iNovina širom BiH.