O gašenju Umjetničke galerije
0

"Političari u BiH priželjkuju spaljivanje umjetnina!"

Sarajevo-x.com
Mujkić. "Pored tolikog primitivizma, zatvaranje očekivano"
Mujkić. "Pored tolikog primitivizma, zatvaranje očekivano"
Na vijest da Umjetnička galerija BiH nakon 65 godina prestaje sa radom, ponajviše zbog nebrige nadležnosti za kulturu, vrlo oštrim reagiranjem oglasilo se Udruženje likovnih umjetnika BiH koje trenutnu situaciju poredi s onom u nacističkoj Njemačkoj 30-ih godina prošlog vijeka.

"Zatvoriti instutuciju koja je kolijevka bosanskohercegovačke likovnosti i koja pored stalne postavke posjeduje iznimne kolekcije, arhivsku građu i sve što čini potrebu jedne normalne države je zločin kojeg je moguće porediti sa onima koji su se zbivali u nacističkoj Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Možda bi političari koji svojom ignorancijom opstruiraju rad Umjetničke galerije BiH, najviše voljeli prirediti još neko spaljivanje umjetnina na nekom od sarajevskih trgova jer većina njih nije u stanju napraviti razliku između kulture i folklora", stoji u reakciji ULUBiH koju potpisuje predsjednik Admir Mujkić.

U reagiranju se ističe kako u ULUBiH u potpunosti shvataju odluku da Umjetnička galerija BiH zatvori svoja vrata za javnost, "jer se u ovim neshvatljivo primitivnim političkim vremenima drugo nije moglo ni očekivati".

U reakciji se izražava zabrinutost za kulturu u BiH uopće, te za budućnost i samog ULUBiH i mnogih kulturnih institucija.

"Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u ovom problemu vidi i sebe jer u svom nazivu nosi ime zemlje koju predstavlja i strahuje za svoj opstanak iako iduće godine kao i Umjetnička galerija BiH slavi svoj 65 rođendan", stoji u reagovanju.

Nakon što su iz Umjetničke galerije BiH uz vijest o zatvaranju najavili press konferenciju za 1. septembar, zbog velikog interesa javnosti odlučili su je ipak održati u petak, 26. avgusta na kojoj će informirati javnost o svim razlozima koji su doveli do ove drastične mjere. istovremeno, na Facebooku je sve brojnija grupa u kojoj se poziva na mirni protest u petak u 18 sati na koji su učešće najavili brojni priznati bh. umjetnici i drugi građani.