Kultura
127

Polaznici Centra "Vladimir Nazor" pripremili predstavu za Zmajeve

Klix.ba
Djeca iz Centra "Vladimir Nazor", u kojem nastavu pohađaju djeca s posebnim potrebama, 23. maja u 19 sati će premijerno održati predstavu "Prvi put sa Zmajevima na sceni" u Domu mladih u Sarajevu.
Volonter ovoga Centra Edin Tuzlak je prije dva mjeseca pokrenuo inicijativu za ovakav događaj, a onda je dobio i podršku direktora Centra Zulfe Ahmetovića, koji je potom odredio dvije nastavnice u tim, te je formirana i ekipa glumaca.

"Upustili smo se u nešto za šta nismo bili sigurni da će uspjeti. Danas, nakon dva mjeseca rada s tom djecom, najponosnije možemo reći da smo uspjeli. Imamo djecu s Downovim sindromom, djecu s cerebralnom paralizom, s autizmom, djecu koja dolaze iz porodica u kojima su, blago rečeno, nesređeni međuljudski odnosi..., i sva ta djeca su danas naši glumci koji su, za njihovu dob i njihovo stanje, uspjela zapamtiti više nego komplikovan tekst. Ako je iko dokaz da za sreću nisu potrebni milioni, onda su to oni", ističe Tuzlak.

Predstava koju su pripremili nosi naziv "Prvi put sa Zmajevima na sceni" i većim dijelom se odnosi upravo na igrače nogometne reprezentacije BiH, popularno nazvane Zmajeve.

Stoga se Tuzlak iskreno nada da će naši reprezentativci u moru obaveza koje imaju tokom priprema i boravka u Sarajevu ipak uspjeti naći vremena i doći na ovu predstavu.

"Ja znam da će igrače u ovih deset dana, koliko će biti u Sarajevu, zvati na sve strane. Znam i da su sve aktivnosti već isplanirane. Znam i da igračima treba mir. Sve znam. Međutim, čvrsto vjerujem da postoji nešto što zaslužuje da se uradi i mimo rasporeda. Sve što nam treba jeste da igrači i selektor (koji se također često spominje u predstavi) odvoje sat vremena u tih deset dana, koliko će biti u Sarajevu, i dođu na predstavu. Znam da će im se svidjeti. Vjerujem da druženje s ovom djecom donosi sreću, a ona će nam itekako biti potrebna i u Brazilu. Dopustite da im i oni zažele sreću, molim vas", poručio je Tuzlak, dodajući kako su u međuvremenu dolazak na predstavu potvrdili Džeko, Begović, Misimović, Pjanić, a vjerovatno će doći i Ibišević, Bičakčić, Ibričić, Medunjanin...