Kultura
5

Pokrenuta inicijativa za otvaranje Arheološkog muzeja Hercegovine

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici Ministarstva obrazovanja Federacije BiH danas su održali inicijativni sastanak sa vladinim i nevladinim organizacijama o pokretanju ideje formiranja Arheološkog muzeja Hercegovine. Sastanku je prethodila saradnja  ministarstva sa prof.dr. Snježanom Vasilj koja je proteklih godina radila na arheološkim iskopavanjima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ministar obrazovanja Federacije BiH Damir Mašić rekao je kako je jedna od tema današnjeg sastanka bila pitanje o mogućnostima apliciranja za fondove Evropske unije u pomenutom domenu.

Rimska vila u Višićima kod Čapljine koja je u prošlom stoljeću evidentirana kao arheološko nalazište trebala bi biti sjedište budućeg Arheološkog muzeja.

"Ovo je još uvijek inicijativa i ja sam zadovoljan rezultatima do kojim smo došli“, zaključio je Mašić.

Na pitanje da li će u ovaj projekta biti uključeni i poznati arheolozi iz Sarajeva i Trebinja Mašić je odgovorio da postoji urađena lista stručnjaka i pojedinaca koji će učestvovati u daljoj razradi ove ideje.

"Ministarstvo neće određivati ko će biti pozvan . Mi smo u ulozi domaćina i inicijatora. Akademska zajednica će odrediti ko će participirati u ovom projektu", rekao je.

Prof. Snježana Vasilj naglasila je kako je Rimska vila u Višićama jedno od najinteresantnijih arheoloških nalazišta, sa brojnim objektima i artefaktima da bude sjedište Arheološkog muzeja. Vila ima više prostorija sa prekrasnim mozaikom u podu. U njenom kompleksu su termalne sobe koje se mogu vrlo korisno valorizirati. Vila je imala keramičke peći, i druge prateće projekte sa dragocjenim ostacima umjetnosti iz tog vremena.

Vasilj je podsjetila kako je nakon kontrolnih arheoloških iskopavanja 60-tih godina zaključeno da se zgrada zatrpa zbog plavnog područja i terena. Prema njenom mišljenju revitalizacija ovog arheološkog lokaliteta bila bi idealna za razvoj turizma i privrede u ovom dijelu naše zemlje.

"Vila bi mogla biti i knjižnica sa vinskim podrumima i restoranima. To će biti muzej in situ“, kazala je Vasilj, te pojasnila da rekonstrukcija podrazumijeva originalnost u svim elementima.

Rimska Vila je srušena oko 400 godine u navali Gota, a potom i u vrijeme dolaska Slavena koji su je porušili. Radi se o lokalitetu nulte kategorije. Pokretanjem ovog muzeja otvaraju se mogućnosti i daljih arheoloških istraživanja u Hercegovini, gdje je tek oko tri posto arheoloških lokaliteta istraženo.