Potez za pohvalu
0

Pokloni Stripopeke Biblioteci Sarajeva

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana - strip entuzijasta, okupljena pod nazivom Stripopeka Inicijativa, danas će Biblioteci Sarajeva pokloniti kolekciju strip albuma.

Stripopeka je u proteklih šest mjeseci, uz svesrdnu pomoć fondacije Schuller Helfen Leben organizovala školu stripa "KAPOW!" za što je oformljena i biblioteka strip albuma i priručnika kako crtati stripove. Po završetku škole stripa, ovu kolekciju Stripopeka poklanja Biblioteci Sarajeva.

Neki od naslova koji će biti poklonjeni biblioteci su: "Oči i tama" (Gigi Simeoni), "Balada o slanom moru“ (Hugo Pratt), "Zarobljenik zvijezda" (Alfonso Font), te "Svebor i Plamena" (Goran Sudžuka i Matija Pisačić).

Tu je i više primjeraka knjige "Kako crtati strip" najvećeg teoretičara stripa današnjice, Scotta Mclouda. Ovaj vrlo detaljan priručnik nacrtan je u formi stripa te čitaoce na primjeru same knjige uči kako dobar strip treba izgledati.

Knjige koje Stripopeka poklanja biblioteci su stripovi u kvalitetnom tvrdom uvezu prevedeni na hrvatski jezik, objavljeni i kupljeni u Hrvatskoj, s obzirom da u Bosni i Hercegovini, kao što možda znate, izdavaštvo stripova ne postoji, što ukupnu vrijednost donacije čini višom od 300 KM.

Stripopeka ovom gestom nastavlja promovisati strip kulturu u Bosni i Hercegovini uz želje da poklonjeni strip albumi provedu što manje vremena na policama biblioteke, a što više u rukama čitaoca.