Kultura
11

Pogorelić otvara Sarajevske večeri muzike

FENA
Jedan od najznačajnijih svjetskih pijanista, maestro Ivo Pogorelić otvorit će 20. izdanje Sarajevskih večeri muzike (SVEM), recitalom večeras u Narodnom pozorištu.

Bit će ovo Pogorelićev prvi nastup u Bosni i Hercegovini u posljednjih devet godina, a predstavit će se repertoarom kojeg će činiti djela Frederica Chopina i Franza Liszta.

"S obzirom da se koncerti ovog velikog umjetnika dogovaraju do dvije godine unaprijed, izuzetno smo radosni što će publika SVEM-a imati priliku slušati i gledati jedan od njegovih rijetkih nastupa u regionu", komentirao je Ninoslav Verber, umjetnički direktor SVEM-a.

Još od debitantskog nastupa u Carnegie Hallu u New Yorku 1981. godine njegovi se nastupi proglašavaju trijumfalnim. Nastupao je u svim značajnim koncertnim dvoranama, s prestižnim svjetskim simfonijskim orkestrima i filharmonijama. I nakon 30 godina karijere, Pogorelićevi nastupi su podjednako uzbudljivi, a njegovi albumi su među traženijim kada je klasična muzika u pitanju.

Za izdavačku kuću Deutsche Grammophon objavio je 15 albuma, a prvi tiraž od 100.000 primjeraka debitantskog izdanja rasprodat je za samo tri dana.

Ulaznice za sarajevski koncert Ive Pogorelića, koji počinje večeras u 20 sati, mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po cijeni od 40 i 60 KM, a rezervacije se primaju putem e-maila [email protected].