Historijska drama u Kamernom 55
51

Pogledajte probu za predstavu 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce'

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački reditelj Sulejman Kupusović na scenu Kamernog tetara 55, s najboljom glumačkom postavom, postavlja predstavu "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce". Portal Klix.ba donosi fotografije s proba, a premijera predstave zakazana je za 13. oktobra.

Praizvedba predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" bila je 2001. godine, u režiji Elmira Jukića. Istaknuti bh. reditelj Kupusović odlučio je sada ponovo oživjeti tekst Abdulaha Sidrana i sa najboljim bh. glumcima u Kamernom teatru odigrati historijsku teatarsku dramu.

Da se nikad ne zaboravi

"Riječ je o najboljem dramskom tekstu u historiji bh. dramaturgije i zaslužuje, kao i svaki veliki tekst, da mu se vraćamo, a pogotovo ovom tekstu koji na nevjerovatno pošten i častan način govori o jednom ružnom vremenu, ali na umjetnički i dostojanstven način. Tekstu smo se vratili i iz razloga što je Sidran sanjao i želio da drama bude izvedena upravo u prostoru Kamernog teatra, jer to u biti i jeste kamerna drama, sve se dešava na malom prostoru, odnosno u hotelskoj sobi. Također, jedan od glavnih razloga je i to što ne želimo da se zaboravi protekli grozni period, a Bošjaci imaju sklonost ka zaboravljanju. To ne smijemo dozvoliti, moramo podsjećati kako nam se neke stvari ne bi ponovile", kazao je Kupusović za Klix.ba.

Istakao je da je zadovoljan što je okupio sjajnu glumačku postavu. Naime, u predstavi igraju Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Sabina Bambur, Muhamed Hadžović, Dragan Jovičić, Sadžida Šetić, Amar Selimović, Feđa Štukan i Sabit Sejdinović.

Veliki glumci u malim ulogama

"Čudesna stvar za reditelja je kada ima sjajne glumce koji imaju svega 20 rečenica da izgovore. Ali bit je u tome da nema malih i velikih uloga, već samo malih i velikih glumaca", kazao je Kupusović, nastavivši:

"Ja uvijek radim samo s profesionalcima. Amateri su oni koji vole glumu bez obzira na to imali talenta ili ne. Ja uvijek želim da okupim najbolje ljude, ne da bih se ja sakrio, naprotiv, veliki glumci vam daju daleko veće zadatke".

Izvođenje predstave sa strašću

Glavni glumac u predstavi je Emir Hadžihafizbegović. Istakao je da na predstavi radi s oduševljenjem i da je sretan što prvi put sarađuje sa Sulejmanom Kupusovićem.

"Dugo nisam radio sa ovakvim ushićenjem i ovakvom strašću. Razlog tome je i to što se Kupusović pripremio za pvu predstavu, on tačno zna šta hoće. Riječ je o volšebnoj sceni. Kad sam se odlučio vratiti u pozorište, pristao sam samo na Kamerni teatar. Kada je riječ o predstavi 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce', ona ne dozvoljava greške. Svaka laž se vidi, jer igramo na 10 cm od publike, ali sam siguran da ne postoji idealniji prostor za ovu scenu od Kamernog teatra. Sulejman i ja nismo do sada nikada zajedno radili. Kao dječak sam samo statirao u jednoj njegovoj predstavi i zato sam sada stvarno zadovoljan što sarađujem s njim. Otkrio sam neke njegove karakteristike za koje nisam znao. On je reditelj koji sjajno determinira stanja. Sretan sam što ovako profesionalno radimo i oduševljen načinom na koji to činimo", kazao je Hadžihafizbegović za Klix.ba.

Premijera 13. oktobra

Naglasio je da je tekst lišen svake vrste politikanstva.

"Rijetko se desi glumcu da uživa u svakoj napisanoj replici. A, ja uživam izgovarajući Sidranove replike, one su do te mjere reducirane, suštinske i tačne da bi se mogle disperzirati u monološke verzije. Način na koji mi igramo je zapravo filmska gluma, jer kad bismo stavili pet kamera odmah bismo dobili TV dramu. Zadovoljstvo je igrati ove replike, riječi same klize s jezika i ispunjavaju nas", kazao je poznati glumac.

Predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" premijerno će biti izvedena 13. oktobra. Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva. Tekst govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo zbog razlike u imenu i prezimenu.

Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom "Vltavom". Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik.