Izbor magazina Time
0

Pogledajte fotografije najboljeg fotografa 2010.

Sarajevo-x.com
(Foto: Mauricio Lima)
Titulu fotografa godine magazin Time dodijelio je fotografu AFP-a Mauriciju Limi za njegov izuzetan rad tokom boravka u Afganistanu.

Lima je početkom godine proveo četiri sedmice u provinciji Helmand, a nakon toga mjesec dana je sam boravio u Kabulu, gdje se trudio da načini što više portreta vojnika, ali i civila koji žive u zaraćenoj zoni.

Njegova fotografija četverogodišnjeg Agha Gula, koji izgleda mnogo, mnogo starije i na čijem licu se očitavaju patnje Afganistanaca, bol, tuga, potištenost i sve one emocije koje čovjek ni izreći ne zna, obišla je svijet.

"Rad AFP-ovog fotografa Mauricija Lime izdvojio se tokom ove godine bez obzira što su kroz agencije prolazili milioni fotografija", naveo je magazin Time izdvajajući nekoliko fotografija iz njegovog izvanrednog opusa.

Osim fotografije dječaka, koja je načinjena u aprilu u Marjahu u provinciji Helmand, Time je izdvojio i Liminu fotografiju Afganistanca kojeg su zarobili Amerikanci i čija je glava omotana šalom. Upravo tu fotografiju mnogi američki listovi proglasili su fotografijom godine.

Objektivom svog aparata Lima je zabilježio svu tugu koja cijepa srca Afganistanaca, tmurna i prašnjava afganistanska naselja, ali i intimne trenutke američkih marinaca koji borave u toj zemlji.

"Fotografišući živote vojnika i civila uspio sam načiniti jednu vrstu mentalne podijeljenosti između te dvije kategorije", kazao je Lima za Time, istakavši da mu je za svaku fotografiju bilo potrebno strpljenje, jer je uvijek čekao pravi trenutak, prenio je AFP.