Kultura
122

Pogledajte 3D video mapping Zemaljskog muzeja BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jedinstvenom 3D videom mapping projekcijom okončana je velika građanska akcija "Ja sam Muzej" koja je otpočela izložbom portreta radnika Zemaljskog muzeja BiH i svakodnevnim dežurama.

Građanska akcija kojoj su se odazvale i brojne ličnosti iz kulturnog, akademskog i političkog života u BiH, a koja je okupila više od tri hiljade građanki i građana večeras je simbolično okončana 3D video mapping projekcijom.

Ovom projekcijom kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina građana i građanki odata je počast radnicima-čuvarima Muzeja koji su brigom o eksponatima i zgradi omogućili ponovno otvorenje ove naučno-kulturne institucije.

Prisutni građani imali su priliku vidjeti mappiranu fasadu na glavnom ulazu u Zemaljski muzej, koji simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima i građankama Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine.

Građani su aplauzom ispratili 3D video mapping projekciju, a u mraku su se mogla vidjeti i brojna svjetla mobilnih aparata i fotoaparata kojim su građani slikali i snimali 3D projekciju.

Projekciju je u saradnji s UG Akcija osmislio DMRDisplay, a tehničku podršku pružio je Blow Up.