Umjetnička galerija BiH
0

Pogled unazad na socrealističku umjetnost

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je u srijedu uvečer izložba "Treasures of socialism", na kojoj su predstavljena izabrana djela iz umjetničke zbirke Historijskog muzeja BiH.

Izložba se sastoji od više od 100 djela na kojima se, između ostalog, nalazi i 87 portreta bosanskohercegovačkih narodnih heroja.

Riječ je o djelima umjetnika kao što su Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Hakija Kulenović, Rizah Štetić, Mario Mikulić.

Izložena djela iz umjetničke zbirke Historijskog muzeja BiH nastala su između 1941. i 1953. godine, u vremenu koje je u umjetnosti obilježio socijalistički realizam. Spomenuto razdoblje je karakterizirala pojačana društvena kontrola, ali i aktivno učešće umjetnika u izgradnji socijalističkog društva.

Umjetnost je trebala veličati herojski historijski trenutak i odgovoriti kriterijima socijalističke idejnosti, partijnosti i narodnosti. Iz tih razloga je favorizirana predstavljačka umjetnost koja se u figuralnim prikazima oslanjala na akademsku realističku tradiciju.

Izložena djela najvećim dijelom čine portreti bh. narodnih heroja, koji su po narudžbi rađeni za Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu (danas Historijski muzej BiH) neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Drugi dio radova čine slike, crteži, grafike i akvareli stvarani tokom rata i na temu rata.

Period socijalističkog realizma potisnuta je i nedovoljno istražena faza bh. likovne umjetnosti. Historijska distanca kao i izmještanje djela iz depoa muzeja u prostor Umjetničke galerije BiH otvaraju mogućnost revalorizacije sadržajno-formalnih likovnih vrijednosti izloženih radova. Ujedno izložba otvara i pitanje šta nam kulturno naslijeđe spomenutog razdoblja danas predstavlja.

Kustosi izložbe su Michael Fehr, Asja Mandić i dva člana grupe IRWIN - Borut Vogelnik i Miran Mohar, koji na ovom projektu rade u saradnji s Historijskim muzejom BiH, Umjetničkom galerijom BiH, Udruženjem za afirmaciju umjetnosti i vizuelne kulture Kult Fakt, Institute for Art in Context, Univerziteta umjetnosti u Berlinu, Museumsakademie Joanneum Graz.

U realizaciji projekta učestvuju i studenti - mladi historičari umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu Mirela Ademović, Andrea Baotić, Nađa Berberović, Selma Boškailo, Haris Dervišević, Ena Mulaomerović, Senada Isanović i Aida Pekmez.