Kultura
0

"Poetski teatar mladih" u pratećem programu Bitefa

FENA
Javna ustanova Centar za kulturu u toku 2001. formirala je neformalnu grupu pod nazivom”Poetski teatar mladih", koja je okupila srednjoškolce pod umjetničkim rukovodstvom glumice Jasne Diklić.

Ova grupa realizirala je niz predstava te je ujedno uspjela okupiti veliki broj mladih ljudi.

Novi projekt, pod radnim nazivom "Raskršće" je izbor dramskih tekstova koji tretiraju vrlo često pitanje koje mladi postavljaju sami sebi "otići ili ostati u Bosni i Hercegovini?“.

Predstava je ostvarila komunikaciju s njihovim potrebama, krizama, dilemama, pitanjima... Igraju učenici srednjih škola i studenti.

Muzički saradnik je Željka Andrić, dizajn,svjetlo i ton Rešad Hadžibajrić, koreografkinja Jelena Rusjan, asistent režije Aladin Idrizović, scenarij Tarik Mlaćo i režija Jasna Diklić.

Predstava "Raskršće", na osnovu nagrada, priznanja i preporuka, ušla je u selekciju 10. Bitef Polifonije, pratećeg programa 43. Bitefa, Bogradskog Internacionalnog Teatarskog festivala, koji se ove godine održava od 15. do 25. septembra.

Predstava“Raskršće“ planirana je da bude u programu Bitef Polifonije 18. septembra.

Bitef Polifonija, koja se bavi ulogom pozorišnih umjetnika u radu sa mladima u vremenima krize, obilježava deset godina postojanja i ove godine realizirat će se pod sloganom “Kreativni kapitali kriznih godina“.

Putem okruglih stolova, prezentacija, radionica i predstava istražuje i promovira inovativno, participativno i angažirano pozorište mladih i za mlade koje otvara aktuelne teme, podstiče promjene i mijenja ustaljenu praksu. Osim pozorišta, ovaj program istražuje i sve one oblasti u kojima se igra, drama i pozorište koriste kao metod, sredstvo ili tehnika, posebno u obrazovanju i angažiranom socijalnom ili humanitarnom radu.