Kultura
0

Podrška Velike Britanije i Švedske istraživačkom novinarstvu u BiH

FENA
Ambasada Velike Britanije u BiH i Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) dodjelile su sredstva Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva s ciljem podrške istraživačkom novinarstvu i izvještavanju na temu organiziranog kriminala i korupcije.

Tim povodom ambasadori Velike Britanije u BiH i Kraljevine Švedske, Matthew Rycroft i Lars Erik Wingren, danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu govorili o izazovima sa kojima se BiH suočava u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i važnoj ulozi medija u tom procesu.

Suočavanje sa problemima organizovanog kriminala i korupcije zahtjeva dobar rad policije, efikasne sudove, javnost koja traži od svojih vlasti da budu poštene i transparentne i glasače koji neće prihvatiti korupciju u javnom životu.

-Mediji su neodvojivi od svih tih segmenata i imaju veliku odgovornost i priliku da budu na čelu te borbe tako što će obavještavati građane kad otkriju korupciju, razotkrivati biznise i političare koji su korumpirani i zahtjevati od svih političkih lidera u zemlji da polože račune za ono što rade – istakao je ambasador Rycroft.

Da bi građani mogli zahtijevati od vlasti da bude transparentna i poduzima sve šta je potrebno, oni moraju biti obaviješteni, kazao je švedski ambassador Wingren, dodajući da mediji u tome igraju važnu ulogu i imaju obavezu da pred javnost iznesu iskorumpirane organizacije i tako budu predvodnica borbe protiv organiziranog kriminala.

Ambasadori Velike Britanije i Švedske su izrazili uvjerenje da će rad Centra za istraživačko novinarstvo baciti svjetlo na korupciju i omogućiti dijalog koji treba dovesti dio promjena.

Zamjenica glavne urednice u CIN-u Svjetlana Ćelić naglasila je značaj ove podrške za nastavak rada CIN-a i potvrde da je rad centra u protekle tri godine pokazao koliko novinarstvo može postići u BiH.

U fokusu njegovog rada u naredne tri godine, kako je dodala, biće novinarska istraživanja o organizovanom kriminalu I korupciji.