Kultura
0

Podrška protestu za spas Ars Aevi

FENA
Trećem danu javnog protesta - performansa direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, u znak podrške prisustvovao je v.d. generalnog direktora Centra Skenderija Alija Isović.

"Svima je poznato da je projekt Ars Aevi nastao u ratnim godinama u ovim prostorima naše Skenderije. Projekt se također razvijao sve vrijeme, evo već devetnaest godina, u prostorima Centra Skenderija i došao do ovog stepena da se, zavisno od ispunjenja određenih uslova, može otvoriti opet u prostorijama Skenderije sve do konačnog preseljenja u svoje prostorije. Mislim da je to planirano 2014. godine", istakao je Isović.

Dodao je kako se "naš javni interes proklamovan od Skupštine Kantona, osnivača Centra Skenderija, da omogućimo razvoj sportskih i kulturnih aktivnosti, najbolje referira upravo u podržavanju ovoga projekta savremene umjetnosti Ars Aevi".

"Nekad, u boljim ekonomskim uslovima, bilo nam je lakše da podržavamo ovaj projekat jer troškovi su nemiovni u podržavanju ovakvih manifestacija. Međutim, i danas, mi smo zaista ponosni da smo nekakav stub, jedan od glavnih stubova u opstanku ovoga Muzeja savremene umjetnosti i nadamo se da će baš do svog konačnog preseljenja u vlastite prostorije, lokalne, kantonalne i državne vlasti naći rješenje da se upravo ovdje otvori ovaj muzej i da bitiše do konačnog preseljenja".

Druga faza protesta trajat će 40 dana do 17. novembra, svaki dan u podne ispred zaključanih vrata Kolekcije Ars Aevi na platou Centra Skenderija.