Kultura
0

Podrška olimpijskog grada Torina olimpijskom Sarajevu

FENA
Torino
Torino
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac susrela se danas s gradonačelnikom Torina Sergiom Chiamparinom. Gradonačelnica mu je zahvalila za sve što su Grad Torino, regija Piemonte i Republika Italija učinili za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Gradske službe za odnose s javnošću.

Borovac je prezentirala i namjeru Olimpijskog komiteta BiH i Grada Sarajeva da se Sarajevo kandidira za organizaciju evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2013. te zatražila podršku olimpijskog grada Torina za tu kandidaturu.

Sarajevo bi, kako je naglasila gradonačelnica, željelo organizirati velika evropska i svjetska takmičenja u alpskim i nordijskim disciplinama, što bi bio put ka ponovnoj organizaciji zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Također je ukazala na mogućnost šire saradnje Sarajevo film festivala i Torino film festivala.

Borovac je pozvala gradonačelnika Torina da uskoro posjeti Sarajevo i predvodi delegaciju koja će utvrditi pravce buduće saradnje dva grada.

Gradonačelnik Chaiamparino istakao je da je Torino spreman pružiti podršku Sarajevu u njegovim namjerama da se kandidira za EYOF te da kod Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) lobira za dobivanje te organizacije.

„Torino se kandidiralo za organizaciju ljetnih olimpijskih igara za mlade 2010. i ukoliko ta kandidatura bude prihvaćena Sarajevo će imati mnogo produktivniju podršku“, rekao je gradonačelnik Torina.

On je prihvatio poziv gradonačelnice da posjeti Sarajevo te je dodao da će predvoditi delegaciju iz Torina u kojoj će biti i organizatori 20. ZOI u Torinu.

Gradonačelnica Borovac odvojeno se susrela i sa zamjenicima predsjednika Olimpijskog komiteta Torina Brunom Rambandijem i Pierpaolom Mazaom kojima je predstavila raspoložive kapacitete na našim olimpijskim planinama te ih pozvala da dođu u Sarajevo, posjete naše planine i potom iznesu svoje sugestije za obnovu i izgradnju nedostajućih sadržaja za organizaciju velikih skijaških takmičenja, budući da su oni direktno učestvovali u organizaciji 20. ZOI prošle godine u Torinu, saopćeno je.