Evropska prijestolnica kulture 2014.
0

Podrška kulturnih institucija kandidaturi Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici nekoliko kulturnih institucija BiH usaglasili su se danas na sastanku u Svrzinoj kući u Sarajevu, organiziranom povodom kandidiranja Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, da će dati apsolutnu podršku toj kandidaturi te staviti na raspolaganje svu svoju infrastrukturu.

Kako je po završetku sastanka potvrdila Feni direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madažarević, predstavnici kulturnih institucija zaključili su da će za taj veliki događaj, ukoliko Sarajevo dobije potvrdni odgovor, svaka iz svog domena prirediti značajnu izložbu.

"Dogovoreno je i da sve institucije naprave veliku zajedničku izložbu radnog naslova "Umjetnost na tlu BiH", za koju bi sve institucije pružile najznačanije eksponate iz svog fundusa. Također, svi su potvrdili da će dati na raspolaganje sve svoje prostore i snage za ovaj događaj", kazala je ona.

Utvrđeno je i da će svaka institucija dati predstavnike za članstvo i funkciju selektora u različitim komisijama koje budu organizirane povodom tog događaja.

Naglašena je i potrebna za kontinuiranim insistiranjem na rješavanju godinama neriješenog statusa sedam institucija kulture od državnog značaja.

Ibrahim Spahić, jedan od inicijatora sastanka, smatra da sve aktivnosti trebaju biti bazirane na nekoliko principa, što podrazumijeva da svi projekti budu vrhunske kvalitete, te da budu profesionalno urađeni, ali i zanimljivi za sve građane i turiste.

"Ovo je još uvijek proces kandidature, očekujemo da ćemo narednih sedmica dobiti konačni odgovor da li će Sarajevo biti proglašeno za Evropsku prijestolnicu kulture. Uprkos tome, Sarajevo će te godine svakako biti svjetska pozornica, jer je tada 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata, te 30 godina od Olimpijskih igara", kazao je Spahić.

On također naglašava da Sarajevo ovim proglašenjem ne samo da dobija veliku titulu, već i verifikaciju kao međunarodnog centra i pažnju svjetske javnosti, uz mogućnost razvijanja dobre međuregionalne saradnje.

To bi, dodao je, također potaknulo i znatno veća izdvajanja za kulturu iz budžeta različitih nivoa vlasti u BiH, kao i međunarodnih fondova.

Predstavnica Ministarstva kulture KS Hatidža Rašić ustvrdila je da će ovo ministarstvo pružiti svesrdnu pomoć u što boljem organiziranju za ovaj događaj, u skladu sa svojim mogućnostima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici niz institucija kulture, među kojima i Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeja Sarajeva, Umjetničke galerije BiH, Orijentalnog instituta, Bošnjačkog instituta, Arhiva Federacije BiH i Arhiva Grada Sarajeva.