Historijsko djelo staro 1.500 godina
1

Počinju najopsežniji radovi na restauraciji Ayasofye u Istanbulu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Muzej Ayasofya džamije u Istanbulu, u kojem su nedavno završeni restauratoski radovi koji su trajali punih 17 godina, ponovo će biti biti obnovljen, a restauratorski i konzertvatorski radovi koji će se raditi su do sada najveći i obimom i finansijski u historiji moderne Turske.

Novim projektom će biti restaurirani neki dijelovi koji su dorađeni u Osmanskom periodu, kao i neki dijelovi fasade, zidova i mermernog poda koji su stari koliko i sama Ayasofya.

Ističući da je ovaj muzej historijsko djelo staro 1.500 godina, zamjenik direktora Ayasofya muzeja Hayrullah Cengiz kazao je, za agenciju Anadolija da su radovi na konzerviranju i restauraciji ovog, jednog od najljepših historijskih objekata, spori i da zahtijevaju veliku preciznost i stručnost kako bi se sačuvala historijska i kulturna vrijednost koju on predstavlja.

Planirani radovi bi trebali biti završeni u roku od 600 dana, a već su izabrani izvođači radova i u toku su pripreme za početak radova, koji bi u konačnici trebali koštati oko šest miliona eura.

"Ayasofya nam je prioritet i mi ne razmišljamo o tome koliko će koštati radovi. Bitno nam je da 1500 godišnjem blagu produžimo vijek za još toliko godina“, tvrdi Cengiz.