Kultura
25

Počinje snimanje prvog dječijeg mjuzikla

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon prvog bosanskohercegovačkog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini", polaznici radionica Malog Magacin Kabarea u prethodnih sedam mjeseci su vrijedno radili na pripremi svog novog filma, mjuzikla "Ljubav".

Preispitujući svoje društvo i nezadovoljni lažnim društvenim vrijednostima, djeca su odlučila da kroz sasvim uobičajene situacije u kojima se nalaze daju kritiku pogrešnim društvenim normama, navodi se u saopćenju Magacin Kabarea.

Reklame koje ih zavode ili loš obrazovni sistem, samo su neki od problema na koje su se polaznici radionica Malog Magacin Kabarea osvrnuli te kroz muziku i pjesmu objasnili važnost ljubavi.

U koprodukciji sa Face TV, novi film Malog Magacin Kabare će se snimati u narednih 10 dana, na nekoliko lokacija, a premijerno će biti predstavljen u oktobru 2014. godine.

Na pripremi i ovog filma, kao i svih dosadašnjih projekata Malog Magacin Kabarea, radili su djeca polaznici Radionice kreativnosti i maste i Radionice gitare i muzike, te su uz edukatore Sanelu Krsmanović, Sašu Peševskog, Ensara Sulejmanagića, Irhada Kuduza i Harisa Saračevića ne samo osmišljavali svoje likove, tekstove i muziku, nego i učili o svim fazama pripreme filma.

Mali Magacin Kabare je jedinstven program radionica kroz koje djeca razvijaju svoju maštu, uče, ali imaju priliku slobodno iskazati svoje mišljenje i stav o društvu u kojem žive.

U Malom Magacin Kabareu svako dijete ima jedinstvenu ulogu, te kao režiser, glumac, kostimograf, scenograf, pjevač ili plesač daje svoje ideje i potpis svakom projektu koji se priprema tokom jednog ciklusa.

Na kraju svakog ciklusa radionica, djeca predstavljaju svoj rad kroz film, te su prošle godine predstavili prvi dječiji bh. dokumentarno igrani film ''Mit o Bosni i Hercegovini''.

Kako djeca vide svoju domovinu i njihov odgovor na neodgovorno ponašanje odraslih prema njihovoj domovini jasno su predstavili u Mitu o Bosni i Hercegovini, a ove godine, ponovo šalju veoma važnu poruku o značaju ljubavi koja ima moć promijeniti sve ono što je loše u našem društvu, saopćeno je.