Kultura
0

Počinje snimanje filma "Čuvari noći" Namika Kabila

FENA
Foto: BH Dani
Foto: BH Dani
Filmska produkcija Centra za savremenu umjetnost pro.ba, počinje naredne sedmice snimanje dugometražnog igranog filma "Čuvari noći" scenariste i reditelja Namika Kabila.

Tim povodom 17. marta u 12 sati u prostorijama kina Meeting Point bit će održana konferencija za štampu na kojoj će o ovom projektu govoriti scenarist i reditelj Namik Kabil, kojem je ovo prvi dugometražni igrani film, te drugi članovi ekipe filma.

"Čuvari noći" je film koji govori o telepatskim vezama među ljudima, o daljinskoj komunikaciji između Mahira, noćnog čuvara u salonu namještaja, i njegove supruge Žeraldine. Film prati Mahira u toku jedne noći, dok dijeli trenutke tišine i zamišljenosti s Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija.

Film "Čuvari noći" je film o tome kako nevidljive kopče postaju vidljive. Ta vidljivost nevidljivog trenutak je u kojem se film raspetljava, ali telepatske veze ostaju i onda kada ih postanemo svjesni, čime njihova misterioznost ne jenjava. Naprotiv.

Film "Čuvari noći" nastaje u produkciji SCCA/pro.ba, a podržan je od federalnog i kantonalnog ministarstva kulture i sporta, te Fondacije za kinematografiju. Film se produkcijski realizuje u saradnji s domaćim kompanijama Malagić d.o.o., Živinice i Unipromet d.d., Sarajevo.