Muzej RS
0

Počinje revija arheološkog filma

SRNA
Muzej Republike Srpske /RS/ od danas do 3. oktobra organizuje četvrtu po redu Reviju arheološkog filma, na kojoj će biti prikazao 25 filmova, saopšteno je iz Muzeja RS.

Riječ je o filmovima koji su predstavljeni na 10. Međunarodnoj smotri arheološkog filma, održanoj u Narodnom muzeju u Beogradu u martu ove godine, odnosno dokumentarnim, nekomercijalnim filmskih ostvarenjima arheološke tekmatike, porijeklom iz osam evropskih zemalja - Njemačke, Italije, Francuske, Španije, Srbije, Švajcarske, Turske i Austrije.

Iz Muzeja napominju da je riječ o zanimljivim filmskim ostvarenjima, koja na atraktivan način ilustruju priče o istraživanjima poznatih arheoloških lokaliteta sa svih meridijana svijeta.

Namjera Muzeja RS je da građanima ponudi zanimljive i edukativne filmske priče o istraživanjima i zaštiti arheološke, kao i ukupne svjetske kulturne baštine, što je i podstaklo ideju da Revija arheološkog filma postane tradicionalna manifestacija.

"Želimo da se na ovaj način obrati pažnja javnosti u RS i BiH na značaj arheološkog nasljeđa i misiju institucija koje se bave zaštitom kulturne baštine", poručili su iz Muzeja RS.

Filmovi će biti prikazani u terminu od 19.00 sati i to po tri filma svaku veče. Projekcije će biti održane u prostoru stalne postavke Muzeja RS, a posjetioci će prije i poslije prikazivanja moći da besplatno razgledaju stalnu, kao i aktuelne tematske postavke Muzeja.

Iz Muzeja napominju da je ova Revija, kao i sve dosadašnje, organizovana uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS, a da je nesebičnu pomoć pružio Narodni muzej iz Beograda.