Art kino Kriterion
37

Počinje prvi festival akcije i reakcije BAZA

Klix.ba
Novoformirani sarajevski kolektiv BAZA najavljuje prvi festival akcije i reakcije koji će se održati na ulicama Sarajeva i u prostorijama art kina Kriterion od ponedjeljka, 9. aprila do četvrtka, 12. aprila.

Festival BAZA će kroz aktivizam i uz korištenje umjetničkih praksi i multimedijalnih sadržaja okupiti mlade ljude svjesne značaja društvenog djelovanja u cilju postizanja koristi za širu zajednicu.

Cilj BAZE je da na jednom mjestu okupi, udruži, edukuje i afirmiše mlade ljude koji imaju želju da budu odgovorni prema samima sebi i korisni u društvu.

Svi zainteresovani mladi ljudi će u sklopu festivala BAZA kroz četiri dana podjeljena u četiri tematske cjeline imati priliku čuti niz predavanja o aktivističkom djelovanju, volonterizmu, učestvovati u kretivnim filmskim i likovnim radionicama, kao i biti dio uličnih akcija koje su planirane u sklopu festivala.

Prvog dana festivala pod nazivom Nulta Baza od 15:00 do 17:00 sati ćete moći čuti nešto više o kolektivu BAZA i istoimenom festivalu. Prvi dan je zamišljen kao uvodno predavanje za ostale dane festivala.

Drugi dan festival pod nazivom Aktivna Baza posvećen je temi volonterizma i općenito priči o društveno korisnom/društveno odgovornom djelovanju. Ovaj dan će u terminu od 15:00 do 17:00 sati ponuditi prezentaciju akcije Lets do it nastale nakon realizacije niza uspješnih akcija čišćenja prirode širom svijeta.

Prezentacija online platforme BAZA će približiti ideju koja ima za cilj da na jednom mjestu okupi organizacije i kolektive, te pojedince koji su voljni svoje slobodno vrijeme potrošiti na društveno koristan rad.

U terminu od 15:00 do 17:00 sati drugog dana festivala u art kinu Kriterion će biti upriličena i izrada aktivističkih kolaža koji su odličan način da se neke od stotina slika, kojima smo putem štampe svakodnevno izloženi, spoje u nove cjeline, koje bolje oslikavaju date likove i situacije oko nas.

Kreativa Baza naziv je trećeg dana festival na kojem će od 10:00 do 17:30 sati biti održana filmska radionica Aktiviziam u 3 kadra koja će učesnike uputiti u teorijske i praktične aspekte izrade kratkog filma sa porukom.

Uradi sam/sama radionica Ko reciklira – profitira! održat će se istog dana od 10 do 15 sati, a na njoj će uz malo truda, volje i mašte posjetitelji naučiti kako da od potpuno neupotrebljivih stvari, koje često nazivamo i smećem, naprave funkcionalne i upotrebljive predmete.

Radionica Joint paintings – Slikanje na platnu u dobrotvorne svrhe, koja će se održati od 10:00 do 15:00 sati je zamišljena tako da nekolicina mladih komunicira linijom i bojom u prostoru velikog platna. Cilj je kreiranje velike zajedničke slike, koja bi u konačnici predstavljala vizuelni dijalog učesnika radionice.

Posljednjeg dana festivala pod nazivom Ulična Baza bit će održane dvije ulične akcije i to Hrana, ne oružje ispred Katedrale Srca Isusova od 12:00 do 15:00 sati te crtanje velikog murala ispred Olimpijske dvorane Zetra od 09:00 do 17:00 sati.