Kultura
14

Počinje predfestivalski program Sarajevo Sevdah Festa

Klix.ba
Večeras počinje predfestivalski program trećeg Sarajevo Sevdah Festa, kao uvertira u 6 festivalskih noći koje nas očekuju od 25. do 30. juna u Bosanskom kulturnom centru.

Predfestivalski program traje od 17. do 21. juna, a održava se u Pivnici Sarajevo. Ulaz je slobodan, a svi nastupi počinju u 20:30 sati.

Prvi nastupa Muris Varajić, jedan od najboljih gitarista u BiH. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja u svijetu: 2 puta finalista Guitar Idol takmičenja u Londonu 2008. i 2009., pobjednik Steve Vai takmičenja world wide putem portala Lick Library 2008., 1. mjesto sa kompozicijom Mojo Oro na radijskom festivalu JustPlainFolks u US 2009. u kategoriji za najbolju instrumentalnu kompoziciju, itd.

Drugu noć nastupa Avdo Lemeš, bosanskohercegovački sazlija čije pjevanje i sviranje oslikava Bosnu i Hercegovinu. On izvodi pjesme iz raznih krajeva, koje su u osnovi slične. Nadaren je izuzetnim muzičkim ukusom, osjećajem za ton i ritam. On će nesumnjivo ostaviti štivo za buduće generacije koje će se baviti sviranjem saza ili interpretiranjem sevdalinke.

Treću noć uživat ćemo uz gudački kvartet "Adorate", koji čine Zvjezdana Patak (I violina), Mia Jašarbegović (II violina), Sanja Manov (viola) i Anela Smajić (violoncello). Protekle dvije godine intenzivno sarađuju svirajući djela klasične muzike. Ponudom da budu dio “Sarajevo sevdah festa“, njegovog pretprograma, pokušat će publici da predstave klasičnu stranu sevdaha, tačnije sevdah interpretiran kroz boje gudačkog kvarteta.

Nakon njih, nastupit će Adnan Delić, koji se muzikom počeo baviti još kao dječak. U porodici se uvijek baštinila prava bosanska izvorna pjesma sevdalinka koja je duboko ušla u Adnanovu krv i uvijek je stavlja na posebno mjesto. Sam Adnan kaže da ne može opisati svoju vezu sa sevdalikom jer ona je duboko satkana u njemu. Ozbiljno se muzikom počeo baviti sa 17 godina, kada je počeo da upoznaje starije kolege i od njih dobije pokoji poučan savijet kada je u pitanju pjevanje, posebno kada se pjeva sevdalinka. Prvu saradnju ostvario je sa rahmetli Omerom Pobrićem. 2009. godine snima prvu sevdalinku „Karanfile cvijeće.

Posljednju noć predfestivalskog programa nastupit će nam Mirza Redžepagić i Kenan Mačković. Minimalistički i pomalo neobičan instrumentarij, stvarajući fuziju strastvenog flamenka i profinjenog jazza uz ritmiku orijenta sa lepršavošću klasične muzičke tradicije iznad kojeg se izdiže pomalo arhaični vokal, uvest će vas u svijet sevdalinke kakav do sada niste upoznali.