Koncerti, izložbe i filmovi
0

Počinje peti Interground Sarajevo Festival

Sarajevo-x.com
Interground Sarajevo Festival je regionalni muzički festival punk i hardcore muzike koji se održava u Sarajevu od 2004. godine.

Peto izdanje Interground Sarajevo Festivala održat će se od 13. do 28. marta tekuće godine u Centru ACCESS.

'Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, okuplja veliki broj talentovanih i kreativnih mladih ljudi. Mnogi od njih nemaju svakodnevnu priliku da javno predstave svoje radove u kojima se očituje njihova kreativnost, razmišljanja i stavovi, bez novčanog ulaganja, što im samim tim smanjuje mogućnost afirmacije u društvu. Problem predstavlja i to što samo predstavljanje vlastite kreativnosti nerijetko uključuje iskustvo u organizaciji, plaćanje prostora ili klubova za nastupe, unajmljivanje tehničke opreme, i to najčešće vlastitim sredstvima. Kvalitetni kulturni događaji često okupljaju afirmisana i poznata imenima. Mladima se često ne pruža mogućnost učestvovanja, pa oni ostaju po strani i tako bivaju puki posmatrači umjesto učesnici', piše u saopštenju koje nam je poslao organizator, Udruženje za promociju urbane muzike - NO FUN.

Organizatori festivala će omogućiti, kao i svaki put do sada, nastupe i predstavljanja mladih i muzičkih grupa iz cijele BiH i susjednih zemalja, i to ovaj put iz Hrvatske i Srbije. Publika će u 15 dana kvalitetnog omladinskog programa imati priliku, između ostalog, da uživa u nastupima nekih od najboljih punk i hardcore grupa sa ovih prostora. Svojim programom festival utiče na razvoj lokalne alternativne muzičke scene i kulturu dijaloga među mladima u BiH i regiji.

Festivalski program je koncipiran tako da na interesantan i zabavan način pomogne u kreiranju mreže umjetnika koja će u svom fokusu imati pozitivne promjene u društvu, te da na preuzimanje inicijative potakne mlade ljude.

Koncerti punk i hardcore muzike u sklopu festivala održaće se u Accesu, a raspored koncerata je slijedeći:

-12. mart FLATLINE (Sarajevo) & DESPOTIC BULLET (Tuzla) -14. mart RED UNION (Srbija) & CARL HUNTER (Hrvatska)

-20. mart KONTRA (Sarajevo) & UNCLE SAM DECIDED (Sarajevo) Promo SHL -21. mart ANTITODOR (Hrvatska) & ZAOPLAN (Sarajevo) Promo XY -27. mart SIX PACK (Srbija) & TOTALNA RASPRODAJA (Sarajevo) -28. mart OFSAJD (Sarajevo) & UNUTRASNJA EMIGRACIJA (Prijedor)

Svi koncerti počinju u 20 h.

U ponedjeljak 16. marta u 19 sati biće postavljena izložba fotografija Amera Kapetanovica, Edina Džeke, Esada Mulabegovića, Igora Sivjakova, Imrane Kapetanović, Mirze Hasanefendića, Senke Paunović i Sulejmana Omerbasića.

U istom periodu u Accessu će se prikazivati i projekcija filmova grupe mladih bh. autora koju čine Alen Drljevič, Christiana Biron, Damir Janecek, Elvir Muminović, Enes Zlatar, Ivan Ramadan, Timur Makarević i drugi.

Interground Sarajevo Festival su omogućili Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar, ACCESS, Fondacija za kreativni razvoj, Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY, Studentski eFM radio i Radio 202.