Kultura
0

Počinje nova umjetnička godina u Narodnom pozorištu

FENA
Premijernom izvedbom operete "Šišmiš" Johanna Straussa u režiji Vlade Štefančića i pod dirigentskim vođstvom Darjane Blaće u nedelju, 8. januara otpočet će nova umjetnička godina Narodnog pozorišta Sarajevo.

Libreto operete potpisuju Karl Hafner i Richard Genee, scenografiju Marijela Margeta, kostimografiju Amela Vilić, dok je koreograf Slavko Pervan. Uloge su, među brojnim velikim imenima, ostvarili i Slavoljub Kocić iz Novog Sada, Amila Bakšić, Tvrtko Stipić, Jasmin Bašić, Denis Isaković, Sanela Redžepagić i Mirvad Kurić.

Direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer, govoreći na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o gostujućem reditelju iz Hrvatske Štefančiću, ocijenio ga je uistinu velikim režiserom koji je stvorio epohu najboljih opereta i mjuzikala u jednom od kultnih hrvatskih kazališta "Komedija" iz Zagreba.

On, prema riječima Gojera, režirajući predstave pravi takvu vrstu sklada da one počivaju na istinskom sadejstvu publike i onoga što se dešava na sceni te kao ličnost predstavlja jednu od klasika kazališne režije na našim prostorima.

Umjetnički voditelj Opere Dževad Šabanagić podsjetio je kako je "Šišmiš" posljednji put na repertoaru NP Sarajevo bio 1986. godine, a smatra se najbolje napisanim djelom iz operetskog repertoara.

Reditelj Štefančić istaknuo je da ga je u stvaralačkom djelovanju uvijek motivirala stvarna radost, koju je oduvijek želio prenositi u gledalište.

"Jako smo teško i mukotrpno radili na ovoj predstavi, ali bez tog grča i gorčine nikada se ne dolazi do pravih, vrhunskih rezultata", kazao je on.

Predstavljajući bogato stvaralaštvo Straussa, Štefančić je kazao kako je taj kompozitor svjetskog glasa najviše poznat po djelu "Lijepi plavi Dunav", dok je opereta "Šišmiš" bila najveća glazbena razglednica Beča toga vremena, a danas se smatra najboljim scenskim djelom.

Asistent reditelja i tumač uloga Falke i Ivana Duško Bugarin ustvrdio je kako je 1950. godine svoju karijeru započeo sa malom ulogom upravo u "Šišmišu", dok je vremenom odigrao gotovo sve uloge u toj opereti.

"Sarajevskoj publici priuštićemo jednu zaista izuzetnu predstavu, jer mislim da će ovi veliki napori u radu rezultirati genijalnom izvedbom", kazao je Bugarin.

Nakon premijere u nedjelju, sa početkom u 19.30 sati, prva repriza je u ponedjeljak, 9. januara. Još dva reprizna izvođenja ove operete su 25. i 26. januara.