Učestvuje 11 pozorišta
0

Počinje "Lut fest 2012" U Istočnom Sarajevu

SRNA
U Istočnom Sarajevu danas će svečano biti otvoren 13. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2012" na kome će učestvovati 11 pozorišta iz BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Njemačke, Izraela i Turske.

Moto ovogodišnjeg festivala "Male forme, veliki dometi" predstavlja suštinu lutkarskog teatra, kao pozorišta sažetosti u kome lutka kao mala forma dobija neograničene mogućnosti, jer ne postoji ništa što ljudska mašta može da zamisli, a lutka ne može da ostvari.

Festival će otvoriti pozorište "The Train Theater" iz Izraela predstavom "Kišna ptica" koja predstavlja neobičnu kombinaciju umjetnosti origamija i umjetnosti pričanja priče, a veliko zadovoljstvo za najmlađe biće i marionetska predstava iz Njemačke.

Predstavom Lutkarskog pozorišta  "Sanjari" iz Sofije  i proglašenje pobjednika 18. maja festival će biti zatvoren.

U pratećem programu festivala predstave će biti realizovane u Han Pijesku, Milićima, Istočnom Starom Gradu i Trnovu.

Selektor festivala je producent Aleksandra Mitrić-Štifanić, a predstave će ocjenjivati žiri u sastavu: profesor Boris Goldovski iz Rusije, predsjednik žirija, i članovi pozorišni kritičar Vojislav Vujanović i reditelj Radoslav Lazić. Umjetnički direktor festivala je Vitomir Mitrić.

U okviru edukativnog programa festivala Boris Goldovski iz Moskve održaz će predavanje o temi "Teatar Obraskov i njegova estetika" i promociju Enciklopedije lutkarstva-Obraskov.
Radoslav Lazić predstaviće Klasični japanski lutkarski teatar "Banraku" uz projekciju filma i Jevreinov "Teatar u životu".

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža.

Generalni sponzor festivala je Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo.