Kultura
4

Počinje konzervacija rimskog mozaika u Skelanima

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dodijelilo je 60.000 eura za očuvanje rimskog mozaika u Skelanima - arheološkog blaga BiH, koje je još skriveno pod zemljom.

"Zahvaljujući tome možemo objaviti početak radova na preventivnoj konzervaciji mozaika arheološkog područja Skelani u opštini Srebrenica", izjavio je izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Mirzah Fočo.

On je danas u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu potpisao sporazum o dodjeli navedenih sredstava s otpravnikom poslova Ambasade Christianom Sedatom.

"Riječ je o nepovratnim sredstvima, koja su namijenjena za dokumentovanje i zaštitu rimskog mozaika iz 4. vijeka nove ere. Iskopavanja su rađena tokom 2014. i 2015. godine, otkad je mozaik samo malo zaštićen s nekoliko dasaka i folija. Zato projekt predviđa stalnu zaštitu za ovo nalazište", kazao je Sedat.

Na inicijativu Narodne biblioteke u Srebrenici i arheologa Mirka Babića iz Bijeljine u Skelanima su 2008., nakon 112 godina vršena zvanična arheološka istraživanja na četiri lokacije, Zemljoradnička zadruga, Porta Srpske pravoslavne crkve, Ankina kuća i Brankova njiva.

Na prostoru Zemljoradničke zadruge pronađeni su veliki i dobro sačuvani rimski podni mozaici, koji su luksuznog kvaliteta izrade.

Prvobitnim istraživanjem otkriveno je 40 kvadratnih metara mozaika, a arheološkim istraživanjima 2014. godine pronađeno je još oko 100 kvadratnih metara mozaika.

"Radi zaštite tog neprocjenjivog bogatstva BiH i regije nadam se da će Vlada Republike Srpske nastaviti s pružanjem pomoći, a uvjeren sam da će to učiniti i druge ambasade", poručio je izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Mirzah Fočo.