Kultura
0

Počinje Kamp animacije Neum 2009.

FENA
Prvi učesnici Kampa animacije Neum 2009 stigli su u nedjelju u hotel Zenit u Neumu.

Do kraja dana očekuje se dolazak i preostalih od ukupno 40 srednjoškolaca iz više gradova Federacije BiH koji će od ponedjeljka pohađati predavanja i radionice iz oblasti 2D i 3D animacije pod vodstvom priznatih autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo kulture i sporta od 2004. godine organizira kampove animiranog filma u cilju pružanja mogućnosti mladima da se educiraju kroz praktičan rad, te daljnjeg razvoja ovog vida umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko zimskih kampova je održano u Neumu, jedan ljetni kamp u Mostaru i nekoliko radnih kampova u sklopu "Neum Animated Film Festivala" (NAFF).

Značajno je istaći da će se ove godine u ulozi predavača pojaviti i neki od učesnika ranijih kampova što na najbolji način svjedoči uspjehu dosadašnjeg rada kampova.

Predavači i voditelji radionica će sa polaznicima Kampa proći kroz sve bitne aspekte u procesu pravljenja animiranog filma: kreiranje lika, storyboard, scenografije i samu animaciju.

Novost u radu Kampa predstavlja uvođenje 3D animacije, gdje će se polaznici upoznati sa softverom za rad na 3D animaciji, konkretno sa programom 3D max.

Deset najuspješnijih polaznika kampa u Neumu bit će pozvano na ljetni kamp koji će biti održan na jednoj od bh. planina u cilju promocije bh. turističkih potencijala.

Svečano otvaranje Kampa animacije Neum 2009. održat će se u ponedjeljak, 19. januara u 18 sati u hotelu Zenit u Neumu. Kamp će otvoriti federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

Predavači i voditelji radionica su: Stevan Sinik aka Stiv Cinik - Zagreb, Faruk Šabanović – Sarajevo, Ivan Ramadan - Sarajevo, Boris Stapić - Sarajevo, Sabina Pezo - Mostar, Zdravko Cvjetković - Zenica, Edin Durmišević - Sarajevo, Emir Durmišević - Sarajevo, Tarik Šabanović - Sarajevo i Seid Turšić - Sarajevo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.