Bore se za Grand Prix
0

Počinje Jahorina film festival, na programu 80 svjetskih filmova

FENA
Na Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival (JFF), koji počinje danas na Palama, bit će prikazano 80 filmova iz Velike Britanije, Brazila, Švicarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Novog Zelanda, Poljske, Francuske, Njemačke, Sjeverne Irske, Mađarske, Ukrajine, Holandije i Bosne i Hercegovine.

U programu Festivala do 29. septembra u tri festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od deset zvaničnih nagrada i to: zlatna, srebrena i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrena i bronzana lincura za najbolji ekološki film, te zlatni, srebreni i bronzani javor za najbolji kratki promotivni film i Grand Prix festivala za najbolji film festival.

Otvaranju festivala će prisustvovati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Alija Behmen i Vinko Radovanović, predstavnici diplomatskog kora u BiH, te autori filmova i producenti.

U okviru ceremonije otvaranja Festivala danas će u 19.30 sati biti prikazan igrani film "Zverinjak“, Marka Novakovića.